Dos tortugues babaues nascudes al Parc Natural del Delta recorren més de 2.000 quilòmetres

La número 6 ha nedat 852 quilòmetres i la 9 més de 1.200

Redacció / Jonathan Oca
07 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:18h
El recorregut de dues tortugues alliberades a Tarragona el passat 31 d'agost
El recorregut de dues tortugues alliberades a Tarragona el passat 31 d'agost | CRAM
Les tortugues babaues (Caretta, caretta) alliberades a la Platja Llarga de Tarragona el passat 31 d'agost estan solcant el mar Mediterrani. Dos dels animals alliberats, el 6 i 9 –com els van anomenar els membres del Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM)- han recorregut més de 2.000 quilòmetres durant estos 37 dies. La tortuga 6, ha nedat 852 quilòmetres i la 9, que sembla que té més ganes de descobrir món, n'ha recorregut 1.260. 

Les tortugues alliberades són les tres úniques supervivents d'un total de 12 que es van poder rescatar d'una posta de 68 ous que es va localitzar l'any 2014 a la Platja Llarga de Tarragona. Un cop detectada la posta, es van traslladar ràpidament els ous a l'Estació Biològica de Canal Vell, al Parc Natural del Delta de l'Ebre, ja que era el lloc més pròxim a Tarragona. D'esta dotzena de tortugues, només la 6, la 9 i la 10 van sobreviure i van ser traslladades al CRAM, al Prat de Llobregat, per ser assistides pels veterinaris especialistes en fauna marina.

Un cop al centre barceloní, els animals van ser alimentats amb peix blau, peix blanc i calamar i després de recuperar-se d'alguna malaltia i de superar els daltabaixos, van ser alliberades després de 14 mesos de tractament al CRAM. 



Dispositiu de seguiment
Les dos tortugues porten incorporat, a banda d'un xip d'identificació com el que porten els gossos, un dispositiu de seguiment via satèl·lit que permet saber la seua localització i alhora donen informació sobre el possible recorregut. Segons Aida Tarragó, membre de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat i tècnica especialista en rèptils i amfibis i una de les responsables de l'alliberació, les tortugues "tarragonines" van emetent dades i coordenades cada dia, això demostra que estan bé. Segons les últimes dades consultades, "els animals no s'haurien mogut del mar balear-català i la que ha nadat més lluny ha estat la 9, que ha arribat fins a Menorca. Ara bé, ja torna a estar en aigües catalanes".

La tècnica ha destacat que de la tercera tortuga alliberada no se'n sap res -la número 10-, ja que "en el moment de col·locar-li el dispositiu de seguiment van tenir molts problemes i finalment van decidir alliberar-la sense". Tarragó ha volgut afegir que el xip sí que el porta incorporat i si torna a la costa de Tarragona ho sabran. 

Per a tots els curiosos, el rastre de les tortugues es pot seguir a través del web de la Fundació CRAM.