Una nova tecnologia permetrà al CAT reparar canonades estalviant més aigua i evitant tallar el subministrament

L'us de la congelació criogènica escurçarà el temps de treball de l'operació

Procés d’operació per a la substitució d’una canonada de desguàs.
Procés d’operació per a la substitució d’una canonada de desguàs. | Cedida
Redacció
06 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:08h
Dins del Pla de millores de les infraestructures del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), i en l'execució del programa de manteniment preventiu de les canonades, el consorci ha aplicat una tecnologia innovadora com és la congelació criogènica. Tot i que és una pràctica emprada en el món industrial, es tracta d'una solució innovadora en el sector de l'aigua, amb efectes tècnics, ambientals i socioeconòmics molt positius, segons ha informat en una nota de premsa.

En el cas del CAT, i en la reparació de desguassos, evita haver d'efectuar buidats molt importants de la conducció que suposaria llençar milers de metres cúbics -uns 4.000-5.000 metres cúbics, que equivalen al consum diari d'una població de més de 30.000 persones-. El consorci ha explicat que també evita el tall del subministrament als consorciats i el seu efecte d'interrupció parcial del servei i, finalment, escurça el temps de treball de l'operació a una tercera part de l'emprat actualment, amb el consegüent estalvi econòmic i benefici per als consorciats.

En l'àmbit de les instal·lacions industrials, té aplicacions en seguretat i en tasques de manteniment, especialment en plantes petroleoquímiques. A partir de l'experiència en este àmbit, una de les empreses especialitzada en tasques de manteniment a la indústria química ha efectuat uns treballs de reparació de canonades del CAT aplicant esta tecnologia a les arquetes de desguàs de la conducció principal del consorci.

L'aplicació a la xarxa CAT
Fins ara, per efectuar tasques de manteniment als desguassos, calia tallar el subministrament entre dos arquetes de seccionament i buidar la canonada, executar els treballs o les tasques precises i restablir la distribució d'aigua. Amb la criogènia, es procedix a congelar esta canonada de petit diàmetre de desguàs -fins a un diàmetre de 300 mil·límetres-, amb la qual cosa s'obté un efecte de tap de gel a partir del qual es pot treballar amb total garantia. Este sistema permet no interrompre el fluid d'aigua per la canonada principal, explica el consorci.

Segons els CAT, la viabilitat d'esta tècnica, que s'ha aplicat satisfactòriament de forma experimental en la substitució d'unes canonades de desguàs, permet abordar el projecte de renovació de totes estes instal·lacions d'una forma eficient, ràpida i més econòmica. Després de 27 anys de funcionament de la xarxa de distribució d'aigua, i abans que puguen haver-hi fuites o trencaments inesperats, s'emprèn la renovació de tots estos punts crítics, han esmentat.

El passat 9 de setembre va acabar el termini de presentació de pliques del concurs públic, convocat per escollir la millor oferta presentada per les empreses especialitzades, per tal de dur a terme la segona fase del projecte. El pressupost és d'uns 200.000 euros, i preveu cinc noves actuacions en desguassos situats al terme municipal del Perelló. Estes obres compten amb un període d'execució de 4 mesos.