ERC demanarà al Senat l'execució del camí de guarda de la badia dels Alfacs

Les obres, que comptaven amb partides pressupostades des del 2012, mai s'han iniciat

Redacció
04 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 11:23h
El senador Miquel Aubà, juntament amb els alcaldes d'Amposta i de la Ràpita
El senador Miquel Aubà, juntament amb els alcaldes d'Amposta i de la Ràpita | Cedida
El senador Miquel Aubà, acompanyat de l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, i de l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, van fer públic este dilluns la moció que ha registrat sobre el camí de guarda de la badia dels Alfacs.  Segons el senador republicà, "el camí de guarda és un altre incompliment de l’Estat amb el Delta". El senador ha recordat que és un projecte emmarcat dins del Pla integral de protecció del Delta amb l’objectiu de salvaguardar i recuperar la franja litoral marítima construint un camí elevat per a vianants i bicicletes de 14 quilòmetres  de recorregut entre la Ràpita i la barra del Trabucador. El projecte va tindre una partida de 115.000 € als pressupostos de l’Estat de l’any 2012, on també hi havia una previsió pels anys 2013 i 2014. Ara bé, les partides no es van fer efectives i es va paralitzar tot. És per això que la moció presentada per Aubà demana "una concreció de calendari per poder executar el camí de guarda, i que als pressupostos generals de l’any 2017 hi haja una partida per poder començar-lo".
 
Adam Tomàs, ha explicat que l’Ajuntament d’Amposta, a petició de l’Estat, porta invertits més de 250.000 € en expropiacions perquè puga tirar endavant el camí. La fase projectada en estos moments al terme municipal d’Amposta té un pressupost de 707.000 €, i  enllaça el Poblenou del Delta amb la Torre de Sant Joan. Tomàs ha lamentat que "fa més d'un any que haurien d’haver estat començades les obres però està tot aturat i, mentrestant, els temporals i la regressió que està sofrint el Delta provoca que s'hagen de fer actuacions puntuals que al final resulten més cares".  L’alcalde ampostí ha demanat que "l’Estat prioritze esta obra perquè té projecte, estava pressupostada i l’ha de tirar endavant una empresa pública". Per a Tomàs,  a més de resguardar espais naturals i diferents finques de l’acció de la regressió i de la salinització, agreujada per la subsidència, el camí oferirà al turisme la possibilitat de recórrer de manera sostenible un espai protegit.
 
Josep Caparrós, alcalde de la Ràpita, ha manifestat que "este és un projecte molt important per a tot el territori perquè té dos vessants destacats, l'ambiental i el turístic". "Tenint en compte que els ajuntaments hem complit amb les nostres obligacions és una injustícia que este projecte, que té la viabilitat mediambiental i econòmica, i que està redactat, no s’execute", ha afegit.

La Ràpita va fer una inversió de 175.000 € per poder adquirir i posar a disposició del govern espanyol tots els terrenys perquè pogués executar este projecte. "La nostra sorpresa és que després de fer este esforç des dels ajuntaments el govern de l’Estat ens deixa empantanats, i se n’oblida de les Terres de l’Ebre", ha lamentat Caparrós tot exigint l’execució de manera immediata del projecte perquè "s’aconseguirà protegir el litoral de la badia i, a la vegada, els ajuntaments podran iniciar diversos projectes de dinamització turística i de potenciació i conservació de l'entorn natural", ha conclòs.