La Generalitat reclama una quota de pesca de tonyina per a 49 barques artesanals costaneres

Des del 2008 tenen prohibida la pesca de l'espècie i el govern considera que ha arribat el moment de donar-los quota, arran de la recuperació de la població de tonyina

Redacció
27 de setembre del 2016
Actualitzat el 28 de setembre a les 11:03h
Granja de tonyina del grup Balfegó a l'Ametlla de Mar
Granja de tonyina del grup Balfegó a l'Ametlla de Mar | Sofia Cabanes
El govern ha reclamat l'autorització de 49 embarcacions artesanals costaneres per a la captura dirigida de tonyina, per una quota total anual de 98 tones, que correspondria a 2 tones per barca, d'acord amb els estàndards de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l'Atlàntic (ICCAT, per les sigles en anglès). Cal recordar que el 2006, atenent la situació crítica de la població d'esta espècie, l’ICCAT va establir un pla de recuperació que limitava fortament les captures i imposava mesures de control més estrictes i efectives. El 2008 es va adoptar una congelació de la capacitat pesquera, arran de la qual la flota artesanal costanera mediterrània de l’Estat espanyol va quedar exclosa del repartiment de quota, situació que es manté avui dia. El govern de la Generalitat considera que ha arribat el moment de restablir les possibilitats de pesca de la flota artesanal costanera mediterrània. 

Segons explica en una nota de premsa, el govern ha demanat que "es mantinguen intactes els drets de pesca de la flota d'encerclament i de palangre de superfície amb port base a Catalunya". Estes embarcacions tenen el 32,4 % de la quota de l'Estat espanyol, i, segons apunta, "en els darrers anys ha contribuït decisivament a la recuperació de l'espècie". En este sentit, la Generalitat ha demanat que s'habiliten els mecanismes que atorguen les màximes garanties als actuals operadors catalans amb quota assignada.

"En l'actualitat, 10 anys després de l'inici, el pla de recuperació de la tonyina es considera un exemple d'èxit en l'àmbit internacional", sosté el govern. Els bons pronòstics pel que fa a la recuperació de la població han portat a l'ICCAT a augmentar la captura total admissible, coneguda com a TAC, per les sigles en anglès, passant de les 16,142 tones el 2015, a 23,155 tones el 2017.

El govern ha considerat que, "atenent consideracions socials i de dinàmica de les pesqueres", l'assignació de les noves possibilitats de pesca per a la flota artesanal costanera mediterrània hauria de provenir preferentment d'una nova quota total, paral·lela i independent del TAC ja existent, i que fos específica per a este tipus de pesca. La decisió sobre l'establiment d'este sistema dual de possibilitats de pesca hauria de ser adoptada en l'àmbit de l'ICCAT, amb previ suport de la Unió Europea i els seus estats membres, incloent-hi el govern espanyol.

Al llarg dels propers dies, la Generalitat traslladarà esta posició al ministeri d'Agricultura i la defensarà davant les instàncies oportunes. La propera reunió de l'ICCAT tindrà lloc a Portugal entre el 14 i el 21 de novembre i les discussions preparatòries entre les diverses parts sobre les mesures a adoptar començaran els pròxims dies.