El 'Quèquicom' de TV3 analitza demà l'impacte de la fàbrica de Flix

El programa parlarà amb els veïns que miren amb preocupació el seu futur pel tancament d'Ercros | També tractarà els efectes de la fabricació de fosfat dicàlcic, que conté partícules de baixa radiació

1200_14664122182013-04-04_14.40.43
1200_14664122182013-04-04_14.40.43 | S. Berbís
Redacció
26 de setembre del 2016
Actualitzat el 28 de setembre a les 11:13h
El programa Quèquicom de TV3 parlarà demà amb els investigadors que fa 30 anys que estudien l'impacte en la salut i en el medi ambient de la fàbrica Ercros a Flix. Les càmeres també entraran a la planta per veure com estan netejant els terrenys afectats. 

Amb el capítol Flix, la fi d'una amenaça? s'analitzarà com la fàbrica, durant el segle d'història, ha produït compostos organoclorats tòxics com ara els bifenils policlorats (PCB) que s'usaven com a aïllants i el diclorodifeniltricloroetà (DDT), un insecticida nociu i persistent. També explicarà com estos compostos químics, juntament amb els metalls pesants que es fan servir per fabricar el clor, estaven presents a les 700.000 tones de llots contaminats que s'han extret del riu. Tractaran també les feines de descontaminació, de les quals, segons ha avançat el programa, encara falta per depurar l'aigua de l'embassament i els sòls industrials de la fàbrica.

Així mateix, el programa parlarà amb els veïns del municipi que miren amb preocupació el seu futur per l'imminent tancament de la planta de clor d'Ercros, i també pel llegat mediambiental que heretaran les pròximes generacions. 

Un altre tema que es tractarà és la fabricació de fosfat dicàlcic, un element indispensable per fer pinsos, que aporta fòsfor i calci als animals, i que també té lloc a Flix. Quéquicom ha explicat que este element es fa a partir de fosforita, "un mineral procedent del Sàhara que ja de natural conté partícules de baixa radiació". Els residus també són lleugerament radioactius i s'acumulen de manera controlada en un abocador a cel obert.