Tallers i conferències sobre salut per sensibilitzar els tortosins en el Mes de la Gent Gran

El programa 'Sempre acompanyats', impulsat des de fa tres anys, està atenent a 23 persones grans | Les activitats comencen l'1 d'octubre amb la celebració del Dia Internacional de la Gent Gran

Presentació de les activitats del programa 'Mes de la gent gran'
Presentació de les activitats del programa 'Mes de la gent gran' | Ajuntament de Tortosa
Redacció
26 de setembre del 2016
Actualitzat el 28 de setembre a les 11:14h
Amb l'objectiu de millorar la sensibilització de la ciutadania en relació a la gent gran, especialment en les situacions de soledat no volguda d'este col·lectiu, l'Ajuntament de Tortosa, Creu Roja i l'Obra Social la Caixa" van posar en marxa fa tres anys el programa Sempre acompanyats, destinat precisament a la detecció d'estes problemàtiques i a la manera d'abordar-les, de la mà d'una xarxa comunitària en què el teixit associatiu del municipi està tenint un paper fonamental.

Els impulsors d'este programa donen ara un pas més i el proper octubre el converteixen en el Mes Sempre acompanyats, amb un ampli programa d'activitats destinat a donar a conèixer el treball promogut per totes estes institucions, entitats i associacions, junt amb l'equip humà que hi ha al darrera. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; la regidora de Serveis Socials, Maria Jesús Viña; el president de Creu Roja Tortosa, Josep Anguera, i el Director d’Àrea de Negoci de CaixaBank a les Terres de l’Ebre, Enric Dalmau, han explicat que el treball es fa en l'àmbit dels barris i es mira de detectar la gent gran que viu sola, saber quines necessitats tenen, establir vincles entre ells i el seu entorn més proper per contribuir a la millora del seu benestar tot animant-los a participar de les activitats del barri. El programa actualment atén a 23 persones grans, les quals han començat a establir noves relacions personals, millorant, segons han afirmant, "el seu benestar diari".

Les activitats previstes per al proper mes d'octubre comencen el dia 1 amb la celebració del Dia Internacional de la Gent Gran, amb diferents activitats de música i conta-contes a la plaça Barcelona de Tortosa de les 10 del matí a la 1 del migdia. Hi haurà també, en dies successius, tallers sobre receptes saludables, xerrades sobre salut, visites a espais d'interès turístic de la ciutat, tallers de tai-txi, entre d'altre. A més, es presentaran uns itineraris urbans per a la gent gran amb deteriorament cognitiu.

Equip multidisciplinar en xarxa
L'alcalde ha agraït la implicació de la societat civil i el suport econòmic de l'Obra Social 'la Caixa', i ha posat en valor altres accions que s'impulsen des de l'Ajuntament adreçades a la gent gran, "com és el cas del projecte d'Aigües de Tortosa que aprofita la telelectura de comptadors per monitoritzar els habitatges de persones grans que viuen soles i advertir a Serveis Socials en cas que hi hagi alguna incidència en el consum habitual d'aigua".

La regidora de Serveis Socials ha comentat que "el projecte Sempre Acompanyats s'ha pogut beneficiar del fet que a Tortosa s'està treballant en un procés comunitari que manté un equip multidisciplinar en xarxa", i ha posat en valor la feina que porten a terme els voluntaris.  

El representant de l'Obra Social 'la Caixa' ha recordat que "la fundació bancària està involucrada en el suport a la gent gran des dels seus inicis, i ha assenyalat que la soledat no volguda entre este col·lectiu és una problemàtica actual però sobretot de futur, que empitjorarà si no s'aborda d'una manera decidida.

Finalment, el president de Creu Roja Tortosa, Josep Anguera, que ha parlat en nom de la resta d'entitats col·laboradores, ha dit que esta és una iniciativa "de persones per a persones", i l'ha comparat amb un iceberg, "perquè hi ha molta feina que es fa però que no es veu".