La tercera edició del Delta Birding Festival atrau més de 2.000 persones

Un dels trets distintius del festival és que tots els beneficis van destinats a projectes d’estudi dels ocells

Alguns nens aprenen a perxar amb barca a les instal·lacions del Delta Birding Festival del centre MónNatura d'Amposta.
Alguns nens aprenen a perxar amb barca a les instal·lacions del Delta Birding Festival del centre MónNatura d'Amposta. | ACN
ACN
26 de setembre del 2016
Actualitzat a les 12:48h
Com qui col·lecciona segells en un àlbum, centenars d’aficionats als ocells col·leccionen –alguns en la memòria i d’altres amb fotografies- aquelles aus que han albirat en les seues observacions. El Delta Birding Festival, al Delta de l’Ebre, és el gran esdeveniment perquè els amants dels ocells puguen ampliar el seu catàleg perquè coincideix en l’època de més diversitat d’espècies. Per a Miquel Rafa, director de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya-La Pedrera, organitzadors de l’esdeveniment, este col·leccionisme “és com el famós joc de Pokémon Go”. “En lloc de col·leccionar pokémons, es col·leccionen ocells que arriben de forma insospitada i natural per engreixar la teua col·lecció”. En la tercera edició celebrada este cap de setmana hi han participat més de 2.000 persones vingudes d’arreu.

La gran diversitat d’espècies a la zona fa que els aficionats tinguen un gran interès en assistir a l’esdeveniment, perquè poden observar varietats poc habituals que s’ajunten a la zona al setembre. En concret, són els ocells que vénen del nord i centre d’Europa fent el camí migratori cap a l’Àfrica qui es troben amb els que estan al Delta des de la primavera. “Hi ha espècies que potser vénen un cop a la vida, perquè els ha agafat una tempesta a l’Atlàntic i prenen el Delta com un refugi”, ha afegit el director de Territori. Estes espècies considerades “rareses” són les més desitjades pels observadors d’ocells perquè els permeten afegir a les seues llistes personals d’aus albirades d'exemplars poc vistos.

“És una afició que no acaba mai: l’únic que necessites són uns prismàtics”, ha dit el director de Territori de l’entitat organitzadora. Amb tot, molts dels aficionats compten amb diversos dispositius tecnològics que els permeten un estudi més profund dels ocells, com telescopis amb els quals fotografiar les espècies per poder identificar-les posteriorment o enviar-les a especialistes per facilitar la identificació.

Activitats programades

Entre el centenar d’activitats programades, destaquen les ponències d’ornitòlegs de prestigi, com Lars Svensson, autor de la guia d’identificació d’ocells més utilitzada en esta regió, o Yossi Leshem, israelià que ha descobert els millors mètodes per evitar col·lisions entre ocells i avions que ha minimitzat aquest tipus d’accidents. A banda de les activitats més tècniques, també s’han programat activitats dirigides a un públic més familiar, com tallers infantils o activitats d’iniciació. S’han fet també tallers de tipus artístic, amb guies sobre com dibuixar ocells o com prendre apunts al natural. Tot plegat, ajuda a universalitzar l’afició pels ocells i no limitar-la només als experts. “És l’excusa magnífica per venir al Delta, tan bonic en plena collita de l’arròs”, diu Rafa.

Beneficis per l’Atles i un nou projecte a les Terres de l’Ebre

Un dels trets distintius del festival és que tots els beneficis van destinats a projectes d’estudi dels ocells. Enguany, hi haurà diners per destinar a un estudi d’aus nidificants que es fa en àmbit europeu, conegut com a Atles. D’altra banda, i gràcies a l’impuls del Delta Birding Festival, s’iniciarà un nou projecte a les Terres de l’Ebre sobre una espècie indicadora de les zones àrides, el còlit negre, una espècie d’ocell que es veu afavorida pels incendis i les pedreres. “És un ocell que fa de termòmetre ambiental de la natura: és un indicador del canvi climàtic”, ha explicat Rafa. “Interessa saber quina pot ser la seua situació al sud de Catalunya i veure què ens està indicant: si va augmentant potser és una senyal una mica dolenta, tot i que per l’espècie és bona”, ha detallat, “si retrocedeix, potser vol dir que no hi ha més aridesa”.