El TSJC condemna l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar a pagar 755.000 € pel Castell de Sant Jordi

El consistori ha d'imdemnitzar a promotora Promocions Calafat per una compensació pactada amb l'anterior amb l'anterior equip de Govern

Castell de Sant Jordi d'Alfama, a l'Ametlla de Mar
Castell de Sant Jordi d'Alfama, a l'Ametlla de Mar | ametllamar.cat
Redacció
23 de setembre del 2016
Actualitzat a les 12:04h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar ha indemnitzar amb 755.000 €, més els interessos de demora, la promotora Promocions Calafat per la cessió de més de 4 hectàrees de terreny , on s’inclou el castell de Sant Jordi.  Segons ha informat l’emissora local La Cala Ràdio, el consistori va rebre la sentència fa dues setmanes. El text és ferm i segons el mateix TSJC "no és recurrible".

L'any 2009, l'exalcalde, Andreu Martí (CiU), i l'exgerent de La Cala Gestió, Antoni Martos, -tots dos investigats actualment en el cas Efial per delictes de malversació de fons públics-  van signar un conveni amb la promotora Promocions Calafat per la cessió de més de 4 hectàrees, on s'inclou el Castell de Sant Jordi, a l'Ajuntament a canvi de sostre edificable no construït d'algunes zones de la urbanització Calafat com a compensació. Este increment s'havia de reflectir en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del 2010, però el document no ho va acabar contemplant. En el conveni signat s'estipulava que, en el cas de no fer-se efectiva esta compensació, el consistori hauria d'abonar entre 500 i 600 € per metre quadrat no edificat. Una quantitat que en total resultava en 2,1 milions d'euros.

Finalment el TSJC ha estimat que la compensació ha de ser de 755.000 euros, 624.096 € dels quals corresponen només al Castell de Sant Jordi. L'alcalde de la població, Jordi Gaseni (ERC) afirma que “caldrà reconèixer la quantitat econòmica de la sentència en els pròxims pressupostos”. 

Es dóna la circumstància, però, que este element patrimonial ja estava cedit per l'ús a l'Ajuntament des de l'any 1996, arran d'un conveni entre l'aleshores alcalde Joan Font i la mateixa promotora Promocions Calafat. A travès d'este conveni anterior, que no ha estat considerat per l'alt Tribunal en la sentència, es van realitzar actuacions al voltant del Castell i en el seu interior per la rehabilitació de l'edifici i del condicionament de l'indret. L'edifici ocupa una superfície de 576 m² dels terrenys, que en total són 47.567,79 m².

Segons Gaseni, esta "és una dificultat afegida més a la situació complicada de
l'Ajuntament". El batlle exposa que la sentència obliga a pagar per un Castell on amb fons públics –tant de les arques municipals com també de l'Estat– “s'ha invertit pel seu manteniment i millora, amb la cessió d'usos al consistori de l'any 1996”. “És part de tota la gestió de tots estos anys passats, una gestió de la qual ara estem rebent els fruits, denuncia Gaseni, que remarca que els problemes provenen d'una gestió “nefasta” de l’anterior equip de Govern.

La situació urbanística «delicada» de l'Ametlla de Mar
Esta darrera sentència és només una de les que s’han conegut en este primer any de mandat de l’alcalde republicà. La situació del POUM "sense efecte" o la sentència que anul·la el procés urbanístic entre els propietaris del Bon Repòs i els terrenys d'equipaments a Marina Sant Jordi, són dos exemples de la situació per la qual travessa l'urbanisme local. “Hem de renegociar tot això i té una dificultat afegida davant unes litigiositats, per diferents sentències, que ens posen en alerta”, comenta l'alcalde. El govern ha assegurat que està donant la cara per solucionar “tots estos problemes del passat” que han deixat “una herència evident que hem de superar amb la lluita del dia a dia”, subratlla Gaseni.