El 90% dels nous contractes són temporals

Un informe de la URV constata una "consolidació dèbil" de l'economia de les Terres de l'Ebre | L'ocupació ha augmentat en xifres intertrimestrals , però baixa respecte a l'any passat

ACN
21 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:05h
L'informe de conjuntura econòmica elaborat per la Càtedra Innovació Empresa de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i les quatre Cambres de Comerç de la demarcació (Tortosa, Valls, Reus i Tarragona) ha constatat que les dades econòmiques de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, en el segon trimestre de 2016, certifiquen "una consolidació dèbil a la vegada que contradictòria del context econòmic".

Mentre que l'ocupació ha augmentat en xifres intertrimestrals, ha baixat respecte l'any passat. Hi ha més nous contractes però gairebé un 90% són temporals. La taxa d'atur segueix 3,5 punts per sobre de la mitjana catalana, i preocupa especialment el nombre de dones sense feina. Els preus es mantenen però també ho fa, per tant, la demanda interna, i també s'han frenat les exportacions.

D'altra banda, tot i que les empreses treballen més, el dinamisme inversor i l'acceptació de risc s'ha aturat. En canvi, creix el flux del crèdit, sobretot l'hipotecari. Esta és la radiografia de "l'estancament positiu" que es desprèn d'este informe.

"Consolidació contradictòria"
Josep Maria Chavarria, president de la Cambra de Comerç de Tortosa, on s'ha presentat avui l'informe de conjuntura econòmica de la demarcació en el segon trimestre de 2016, ha remarcat la "consolidació contradictòria" que es desprèn de les darreres xifres econòmiques. Tot i que no hi destaca cap dada negativa preocupant, sí que es remarca algunes "febleses com l'estacament de la creació de llocs de treball, la cronificació de les dades d'atur o la falta de mecanismes per "impulsar l'activitat econòmica".

Esta contenció va de la mà, segons els responsables de les cambres de comerç, de la falta de govern a l'Estat espanyol, i de les incerteses que planen sobre la Unió Europea, el Brexit o la resolució de la crisi de refugiats. "La política i l'economia estem interconnectats. Estem molt pendents de què pot dir i marcar Brussel·les", ha dit Chavarria.

Tot i que es vol ser excessivament optimista amb les darreres dades de l'informe també es remarca "l'allunyament del pessimisme" que permeten. El context del darrer trimestre de l'any presenta unes empreses que "treballen més", una demanda que "augmenta una mica", una ocupació certament "estable" i unes exportacions "estabilitzades en nivells d'anys anteriors". Per altra banda, el dinamisme inversor i l'acceptació de risc per part dels inversors es troba frenat. Les inversions es fan abans en actius immobiliaris no residencials més que per a l'impuls de l'activitat productiva. De fet, augmenta la producció però no la productivitat per ocupat, fet que "a mitjà termini comportarà febleses si no es modifica la situació". 

"La creació d'ocupació perd dinamisme"
En concret, tot i l'augment de l'1,61% de l'ocupació respecte del primer trimestre de l'any, que es vincula a l'estacionalitat, ha estat inferior a la d'anys anteriors i es considera que "la creació d'ocupació perd dinamisme". Per sectors, la construcció experimenta una disminució de llocs de treball del 23,46%, d'unes 6.000 persones. La indústria perd més de 2.000 ocupats, una xifra que representa una caiguda relativa del 3,87%. L'augment al sector serveis no compensa la disminució dels altres sectors. Tantmateix, la contractació laboral a la demarcació ha crescut en termes absoluts durant els dos primers trimestres de 2016 i ha estat relativament més alta que al conjunt del país en contractes temporals i indefinits. 

Pel que fa a l'atur, ha disminuït fins a un 13,03%, però segueix sent un percentatge superior al del conjunt català, que és de l'11,90%. La taxa de parats s'ha reduït més a les Terres de l'Ebre que al Camp de Tarragona. 

Les exportacions també han disminuït en termes interanuals durant els cinc primers mesos de 2016. El volum de compres per part dels deu primers compradors de la demarcació ha augmentat en un 1,27% però el conjunt exportat ha baixat un 1,15%.