Salvem les Ambulàncies denuncia que el Govern encara no ha fet marxa enrere en les retallades al servei

També exposen que “una gran part dels serveis” de transport col·lectiu “ho estan fent taxis”

Redacció
20 de setembre del 2016
Actualitzat a les 17:46h
Ambulàncies a l'entrada del servei d'Urgències de l'hospital Verge de la Cinta.
Ambulàncies a l'entrada del servei d'Urgències de l'hospital Verge de la Cinta. | Salvem les Ambulàncies
La Plataforma Salvem les Ambulàncies de les Terres de l’Ebre lamenta en un comunicat que mesos després de l’aprovació de la moció al Parlament en què s’instava el Govern a retornar el servei d'ambulàncies retallat al sud de Catalunya  (el 31 de març passat) i d’una altra en què es reclamava l’ajustament del model de transport sanitari (el 7 d’abril de 2016), encara “no s’ha aplicat res”.

“Reclamem, i no ens cansarem de dir-ho, que les ambulàncies d’urgències han de donar servei les 24 hores del dia”, manifesten. Així, insisteixen a reivindicar ambulàncies per a Batea, Xerta, Santa Bàrbara i la segona ambulància d’Amposta, que “han d’estar operatives sempre, no la meitat del dia”. Així com les ambulàncies de Sant Jaume d’Enveja i de l’Ametlla de Mar, que “han de tornar a donar servei a les seues poblacions”.

Així mateix, la Plataforma en defensa del transport sanitari a les Terres de l'Ebre demana explicacions sobre la situació dels transport sanitari no urgent i denuncia que “una gran part dels serveis” de transport col·lectiu “ho estan fent taxis”. Segons la plataforma, això “infringeix la Llei”, ja que els taxis “no estan adaptats al transport sanitari” i “els treballadors no tenen la titulació que exigeix el Reial decret 836/2012, de 25 de maig, pel qual s’estableixen les característiques tècniques, l’equipament sanitari i la dotació de personal dels vehicles de transport sanitari per carretera, per portar malalts”. Una situació que provoca “la pèrdua d’assistència qualificada per al pacient”, ja que els professionals del transport sanitari estan preparats per a qualsevol situació i a més “du a una disminució de llocs de treball”.

La plataforma també denuncia la precarietat laboral en les empreses adjudicatàries del transport sanitari, on “prima per damunt de qualsevol cosa els contractes en pràctiques, ja que estos cobren un 65% del sou que estableix el conveni del sector” i també asseguren que algunes de les bases on fa guàrdia el personal no compleixen “ni les mesures higièniques ni de salut laboral que marca la llei”, així com la falta de material de seguretat, horaris excessius i falta personal i mitjans.

Per últim, Salvem les ambulàncies anuncia que la base de Móra d’Ebre “que tantes vegades s’ha quedat sense metge a la nit”, passarà a ser una base concertada. És a dir que el personal mèdic de l’ambulància (fins ara del SEM), “segurament passarà a ser de SAGESSA”, com les ambulàncies de SVA de l’Aldea i el VIR de l’Ametlla de Mar.