Una fuita de fosfat trisòdic a la Central Nuclear de Vandellòs II alerta els ecologistes

Ecologistes en Acció assegura que els repetits incidents “són la prova de l’evident mal funcionament de les centrals nuclears catalanes"

Redacció
19 de setembre del 2016
Actualitzat a les 11:24h
En primer terme, la nuclear de Vandellòs II i a la dreta, el sarcòfag de Vandellòs I.
En primer terme, la nuclear de Vandellòs II i a la dreta, el sarcòfag de Vandellòs I. | Sílvia Berbís
El titular de la central nuclear Vandellòs II va comunicar el passat divendres al  Consell de Seguretat Nuclear (CSN), la detecció de traces de fosfats durant la presa periòdica de mostres d'aigua dels embornals de la contenció.

Després d'una inspecció realitzada per determinar el seu origen, es va detectar una “lleugera pèrdua”, segons informa el CSN, en un dels dotze contenidors d'additiu per al ruixat que contenen este producte químic. Per esta raó, el titular va declarar la incompatibilitat de la totalitat d'estos contenidors.

En l'anàlisi posterior del que havia passat es va comprovar no s’havien complert les Especificacions Tècniques de Funcionament (ETF)en un temps superior al permès.

Segons el CSN el succés no ha tingut impacte en els treballadors, la població, ni el medi ambient i s’ha classificat provisionalment al nivell 0 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES).

Però d’això no n’estan gens d’acord Ecologistes en Acció, que s’ha “posat en evidencia” la fragilitat de la seguretat del sistema de refrigeració d’esta instal·lació atómica i que “s’ha posat en perill la seguretat tant pels treballadors com per la població que es podria veure afectada per una possible fuita”.

Ecologistes en Acció afirma que este este succés, juntament amb la investigació que estudia si les nuclears d'Ascó i Vandellòs si van adquirir components defectuosos a l’empresa francesa Areva, “són la prova de l’evident mal funcionament de les C.N catalanes i de la falta de cultura de seguretat de la empresa ANAV que gestiona estes instal·lacions”.

Amb tots els antecedents de repetides incidències que afecten a la seguretat de la ciutadania i vist aquest dos últims successos, ecologistes en Acció creu imprescindible aturar la producció de les C.N catalanes, fins que no es substituisquen les peces defectuoses d’Ascó i no s’haja aclarit els fets que han portat a Vandellòs II a protagonitzar una altra greu incident.

Precisament per estes repetides incidències que, segons Ecologistes en Acció col·loquen estes centrals “com a les més perilloses de l’Estat espanyol”, diversos grups ecologistes i Entitats de la Societat civil es van reunir divendres i dissabte a Reus i a Barcelona per endegar una campanya per tancament de les nuclears a l’any 2020.