El nou director d'Antifrau fulmina l'ampostina Maite Macià

Miguel Angel Gimeno només va tardar dos dies en cessar-la després d'assumir el càrrec al capdavant de l'Oficina

Maite Masià, en una compareixença al Parlament
Maite Masià, en una compareixença al Parlament | Europa Press
Joan Serra Carné/Roger Tugas
16 de setembre del 2016
Actualitzat a les 18:41h
Sense massa soroll, però amb diligència, una de les primeres decisions que ha pres el nou director de l'Oficina Antifrau, Miguel Angel Gimeno, just després d'assumir el càrrec, ha estat cessar la directora adjunta de la institució, l'ampostina Maite Masià. Gimeno va executar la mesura el 8 de setembre, just dos dies després de ser nomenat, tot i que fins este divendres no ha transcendit la notícia, quan s'ha publicat la resolució en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

En el breu text, Gimeno cessa en el primer punt Masià, que havia assumit interinament la direcció d'Antifrau després del cessament de Daniel de Alfonso arran de la filtració de les converses amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. El nou cap de la institució agraix a la fins ara número dos "els serveis prestats i el seu compromís personal demostrat" amb Antifrau. En el segon punt, Gimeno sol·licita notificar la decisió a Masià i, en el tercer, que es publicite en el DOGC, tal com ha ocorregut avui.

Una figura controvertida
Masià era una figura discutida per l'oposició i per ERC, no només pel fet que va ser militant de Convergència fins just abans d'accedir al càrrec de directora adjunta d'Antifrau sinó també perquè no va ser diligent a l'hora de desmarcar-se de la gestió de De Alfonso quan van transcendir les converses del magistrat amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per desgastar els partits independentistes.

A més, la gestió de Masià com a directora interina des de la destitució de De Alfonso també va generar molts dubtes. Abans de donar comptes al Parlament, Masià va fulminar la cap de gabinet d'Antifrau -amb potestat per obrir auditories internes-, i va cessar els directors de les àrees d'investigacions i prevenció de l'oficina, i el cap de l'àrea d'anàlisi.

En la compareixença al Parlament este mes de juliol, Masià va intentar marcar distàncies amb De Alfonso, i va justificar les destitucions executades a Antifrau. La directora adjunta, que llavors exercia com a directora interina d'Antifrau, va afirmar que "tenia limitades les seues funcions" per apartar-se de De Alfonso i va demanar als diputats que fossen capaços de "destriar el gra de la palla". Tanmateix, l'oposició va posar en dubte la idoneïtat de Masià per pilotar l'etapa prèvia al nomenament de Gimeno.