La temporada de bolets es preveu tardana i «fluixa» al Port

L'única esperança, que comence a ploure a partir d'esta setmana

Redacció
13 de setembre del 2016
Actualitzat a les 12:25h
Rovellons i camagrocs.
Rovellons i camagrocs. | Adrià Costa
Després d’un estiu amb sequera i temperatures de rècord, la temporada de bolets “es preveu força fluixa”. Així ho constata el president de l’Associació de Micologia de les Terres de l’Ebre, ‘Bitxac’, Joan Moisés. “El camp està molt sec, perquè fa molts de dies que no plou”. En una temporada normal, el Port sol registrar tronades d’estiu que “refresquen el terrenys” i, posteriorment, les borrasques de setembre permetien l’inici de la temporada que sol arribar al seu punt àlgid pel pont del Pilar. “Enguany no hem tingut els ruixats d’estiu i esperem que almenys a partir d’este dimarts caiguen les pluges esperades i es comence a refrescar el terreny i que hi haja alguna altra ploguda més”, tot i això, Moisés preveu que la temporada “siga força fluixa”. 

Tenint en compte les prediccions climàtiques a llarg termini, que preveuen una tardor una mica més càlida i amb menys pluviometria, s’espera que la campanya de bolets 2016 a al conjunt de Catalunya siga inferior a la mitjana dels darrers 20 anys, estimada en 57 kg/ha de bolets a l’any (69.000 tones de bolets a tot Catalunya). La producció real de bolets variarà en funció de la distribució de les pluges, de com siguen d’espaiades, de les temperatures i del vent, de manera que no totes les comarques tindran les mateixes produccions.
 
Des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez de Aragón, doctor enginyer de Forests i investigador del centre, incideix en que les estimacions de les produccions són mitjanes calculades a través de models matemàtics de producció de bolets, obtinguts després de 20 anys de mostrejos micològics en parcel·les permanents distribuïdes pels boscos catalans i d’informació meteorològica recollida en cadascuna de les parcel·les. Estos models tenen en compte la variabilitat en la producció de bolets que hi ha entre els diferents tipus de bosc i la disponibilitat d’aigua que hi haurà durant la campanya de bolets (juliol, agost, setembre, octubre i novembre). Per conèixer la disponibilitat d’aigua, clau perquè s’acompleixin les previsions de producció, s’han basat en les prediccions a llarg termini obtingudes del National Centers for Environmental Prediction.