Les Terres de l’Ebre fan bategar Tarragona per la Diada

110.000 goles criden «independència» a la mobilització de Tarragona | La gent de l'Ebre, entre ells Manolo Tomàs i Carme Forcadell, protagonistes de la manifestació més gran que ha vingut la ciutat

Una munió de gent com mai s'havia concentrat a les Rambles de Tarragona, en la manifestació d'este 11S.
Una munió de gent com mai s'havia concentrat a les Rambles de Tarragona, en la manifestació d'este 11S. | Sergi Aznar
S. Berbís / M. Curto / J. Oca
11 de setembre del 2016
Actualitzat el 12 de setembre a les 19:26h
Hi ha bagatge. L’Ebre es manifesta on calga. Sovint, per la Diada a Barcelona, i esta vegada ha deixat petjada a Tarragona. El seu pols potent, que impulsa onades d’il·lusió i de reivindicació a casai fora, ha fet bategar com mai una Rambla Nova on s’han desbordat les previsions. No podia fallar, si l’Ebre es mobilitzava com sap. I ho ha fet, a més, posant cara i veu a la Diada. La cara de Manolo Tomàs, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, que ha estat escollit per llegir el fragment del manifest que la seu tarragonina aportava al país. Era d’alguna manera una forma de compensar el fet de no tenir cap seu ebrenca entre les cinc escollides per a esta diada descentralitzada a Barcelona, Tarragona, Lleida, Berga i Salt. De fet, fins que les Terres de l’Ebre no han acabat de clamar ‘Lo riu és vida’, no s’ha pogut llegir el manifest. El riu, com a símbol de la defensa del nou país.

Han estat milers els ebrencs que vora a migdia han començat a omplir les terraces de bars i restaurants, i també la gespa de les jardineres de la Rambla, on aviat no hi havia ombra lliure. Un dinar ràpid i, en plena calorada, l’espai central del passeig s’anava omplint ja abans de les 4 de la tarda. Després de localitzar els trams respectius –dividits, el Baix Ebre i el Montsià al tram 30 i 31, més propers a l’escenari, ubicat al balcó del Mediterrani, i la Ribera d’Ebre i la Terra Alta als trams 34 i 35, més proper a la plaça Imperial Tarraco-, ningú es volia quedar quiet a esperar esdeveniments. La tendencia general era apropar-se al tram alt de la Rambla, que aviat ha quedat del tot col·lapsat.
 

Tomàs mira divertit a Fermí Fernàndez davant els crits de no al transvasament, durant el seu parlament. Foto: S.B.

Poc a poc, es refermava la idea que Tarragona no pinxaria. Finalment, totes les previsions han quedat desbordades. No s’han superat els 50.000 persones que semblaven la xifra a assolir, no, s’han duplicat, segons l’organització, que ha xifrat en 110.000 els assistents a la mobilització més massiva que haurà viscut mai Tarragona.
A mesura que s’apropava l’hora clau, la música del camarlenc Joan Rovira animava la multitud. ‘Lo meu riu’ ha estat el riu de tots, i per no desentonar, el lema de ‘Lo riu és vida, no al transvasament’, li ha pres el relleu quan Manolo Tomàs es feia avant a l’escenari per llegir el fragment de manifest que li corresponia a la seu de Tarragona. “Les Terres de l’Ebre també hi estem, com ha de ser, som un país viu”, ha començat el portaveu antitransvasament. Però s’ha hagut d’aturar en sentir el clam que en tantes manifestacions ell mateix ha cridat amb tota la seua força. En sentir-ho, Tomàs ha fet un somriue de complicitat a Fermí Fernàndez, el mestre de cerimònies en esta seu, i després d’assentir al públic, ha procedit a fer el seu parlament:
 
Els ajuntaments, també a punt
A les primeres files, els alcaldes i representants polítics ebrencs també han estat nombrosos. Entre ells, els alcaldes de Tortosa, Amposta, La Ràpita, Roquetes, Alcanar, L’Aldea, Flix i moltes altres poblacions. “Les Terres de l’Ebre estan representades a Tarragona i a tot el país. Crec que aquest és un dia determinant i l’última Diada que celebrem sense haver pogut decidir el nostre futur”, ha afirmat l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel. En la mateixa línia l’alcalde de La Ràpita, Josep Caparrós, ha apuntat que “estem convençuts que esta serà l’última Diada per reivindicar la llibertat, i la próxima serà per celebrar la llibertat”. “Si no és la última, hi tornarem”, ha afegit l’alcalde d’Amposta, el republicà Adam Tomàs. També l’alcalde de Flix, Marc Mur, s’ha mostrat convençut que l’independentisme no defallirà: “No estem cançats i esta és la prova, la gent seguirà venint tantes vegades com calga”. Per la seua banda, l’alcalde de l’Ametlla de Mar i vicepresident de l’Associació de Municipis per la Independència, Jordi Gaseni, ha afirmat que “això referma la voluntat de la gent d’emprendre una direcció determinada, i els alcaldes estem preparats per a allò que face falta”. "Esperem que siga l'última perquè per això estem treballant des de les administracions i perquè així ho reclama la ciutadania", ha afirmat la presidenta del consell comarcal del Montsià, Carme Navarro. L'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha apuntat que "a molts ens hagués agradat que una de les seus estés a l'Ebre però allò important és que estem aquí amb una participació massiva i és el que tots hem de valorar". "Ha estat una gran Diada, un any més el poble català ha sortit al carrer i ha donat exemple d'allò que aspira a ser", ha afegit l'alcalde de L'Ampolla, Francesc Arasa.
 

La xertolina Carme Forcadell, presidenta del Parlament. Foto: S.A.

Un dels atractius de la mobilització ha estat la presència de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va escollir Tarragona per participar en l'acte organitzat per Òmnium i l'ANC. Així ho ha fet. Aclamada durant la seva arribada, la filla de Xerta ha viscut la diada de manera diferent, ja que en els anteriors actes havia participat com a presidenta de l'ANC i en esta ocasió, encara que fos la màxima representant del Parlament, "ho he fet com una ciutadana més". Tot i voler passar inadvertida, els organitzadors han volgut que la presidenta pugés, només en esta ocasió, per acomiadar l'acte entonant els Segadors.

Forcadell, ha destacat que un cop més Catalunya ha donat una lliçó al món. La mobilització a Tarragona s'ha produït sense cap incident ni aldarull i això, segons la presidenta és digne d'elogiar. La d'avui "ha estat una diada històrica, la manifestació més important que hi ha hagut a Tarragona, no s'havia vist mai i un cop més s'ha demostrat el civisme del poble català" ha comentat. A tot això, Forcadell ha dit que no contempla una inhabilitació per part del Tribunal Constitucional i que el què farà és seguir treballant.
 
En este acte s'han pogut veure també moltes cares conegudes del món polític, com Carod Rovira, Ernest Benach i la consellera Meritxell Ruiz, a banda dels representants municipals.
 

Alguns manifestants ebrencs esperant que comence la massiva mobilització. Foto: S.A.

 

Més de 110.000 persones han inundat la Rambla Nova de Tarragona. Foto: S.A.