Manolo Tomàs posarà veu ebrenca a la Diada d'este diumenge a Tarragona

El president de l'ANC fa una crida als ebrencs a participar a la manifestació de l'11 de Setembre a Tarragona | Amb la designació de Tomàs, l'ANC vol compensar una decisió que no ha agradat a molts ebrencs, que haguessen volgut que una de les cinc seus escollides estigués a les TE

L'ANC de Tortosa va entregar la primera estelada al fons patrimonial de la ciutat
L'ANC de Tortosa va entregar la primera estelada al fons patrimonial de la ciutat | D. Sainz de Aja
Dani Sainz de Aja
09 de setembre del 2016
Actualitzat el 10 de setembre a les 10:27h
Este 11 de Setembre l'independentisme de les Terres de l'Ebre està convocat a la manifestació que tindrà lloc a la rambla Nova de Tarragona, un dels cinc punts escollits per l'ANC per la mobilització d'enguany (Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt i Berga). Per reforçar la presència de l'Ebre en terres tarragonines, l'Assemblea Nacional ha proposat al portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, per pronunciar un dels cinc parlaments que es podran escoltar de forma simultània en cadascuna de les manifestacions. Així ho va avançar el president de l'ANC, Jordi Sánchez, durant un acte ahir al vespre a Tortosa. Per a Sánchez, el portaveu de la PDE “és una de les que més s'han escoltat en la defensa de l'Ebre” i li reconeix que les seues paraules “han representat milers de persones de les comarques de l'Ebre”. Al costat de Tomàs, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, serà l'altra personalitat ebrenca present a Tarragona.

Amb la designació de Manolo Tomàs, l'ANC vol compensar una decisió que no ha agradat a molts ebrencs, que no reconeixen Tarragona com la seua realitat territorial i que haguesen volgut una mobilització genuïnament ebrenca. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va transmetre al president de l'ANC el malestar del territori per no comptar amb un punt per manifestar-se. Dit això, Bel va voler remarcar que cal dixar-ho enrere i sumar-se a la manifestació de Tarragona. “Això està passat, no és excusa per no anar” i va afegir que “qui vulga una vegueria de les Terres de l'Ebre, passa per una República Catalana i passa per anar a la manifestació”. D'altra banda, el president de l'ANC va explicar que altres ciutats com Manresa, Girona o la Seu d'Urgell també es van sentir infrarepresentades amb la selecció de ciutats per esta Diada.

Les assemblees locals de l'ANC al territori han seguit treballant com en les darreres diades per mobilitzar la gent i organitzar el transport cap a la capital del Camp de Tarragona. I, com en altres ocasions, a mesura que s'apropa el 11 de Setembre, creix exponencialment el ritme d'inscripcions. Fins al moment, l'ANC de Tortosa ja ha exhaurit totes les samarretes que han posat a la venda i han omplit nou autobusos, a l'espera de contractar-ne un més d'última hora. Pel que fa a les Terres de l'Ebre en conjunt, des de la territorial de l'ANC calculen que enviaran una cinquantena d'autobusos (dels 200 que arribaran a la capital de la demarcació), una mica menys que en les marxes convocades a Barcelona. Altres acudiran a Tarragona en cotxe, tot i que des de l'ANC no ho recomanen. I d'altres ho faran en tren, convocats a les 13.30 h a l'estació de Tortosa.

Amb tot, a falta de 48 hores per la Diada, els onze trams de la manifestació de Tarragona estan lluny d'omplir-se al complet. Tot i així, sembla evident que serà, com apuntava el mateix Jordi Sánchez, la mobilització més gran de la història de la ciutat. El president de l'ANC va voler donar la màxima rellevància a la Diada. Va subratllar que ha de servir per donar força a les institucions catalanes (govern, Parlament i ajuntaments amb majoria independentista), per transmetre'ls la obligació de complir el mandat del 27-S i per enviar, un cop més, un missatge al món.

Museïtzada la primera estelada gegant de Tortosa
Jordi Sánchez va ser ahir al vespre el convidat de luxe de l'assemblea tortosina a l'acte de lliurament al Museu de Tortosa de la primera estelada que van fer onejar al gran pal situat a l'entrada de la ciutat. Un gest simbòlic que volia mostrar que el procés ja és una etapa més de la història de Catalunya i, en este cas, del patrimoni històric de Tortosa. Expliquen els membres de l'ANC que esta bandera no ha parat mai d'onejar tot i els entrebancs. Primer, el mal temps que gairebé arruïna la primera hissada al setembre del 2014. Després, les múltiples denúncies (algunes firmades per alguns partits polítics, va apuntar Ferran Bel), requeriments i resolucions judicials que han volgut tombar-la. Fins i tot algú va arribar a demanar-ne la llicència d'obres. Per tot això, no han dubtat a comparar la bandera amb el procés. Si bé és el vent el que fa onejar l'estelada, va dir Sánchez, “el vent que impulsa el procés som nosaltres”.