La reserva de la biosfera busca finançament europeu

El COPATE pretén ampliar l'abocador de Mas de Barberans i dissoldre els dos consorcis encara existents que realitzaven la gestió de residus del Baix Ebre i Montsià per crear-ne un de sol

Redacció
07 de setembre del 2016
Actualitzat el 08 de setembre a les 8:25h
Vista aèria del delta de l'Ebre
Vista aèria del delta de l'Ebre | Sergi Aznar
L'actual alcalde de Roquetes, Paco Gas (ERC), complirà este mes d'octubre el primer any a la presidència del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre, el COPATE. Fent balanç d'este primer any al capdavant de l'ens, Gas planteja ara aconseguir més recursos per gestionar la reserva de la biosfera. Segons ha destacat, en estos moments es treballa per aconseguir uns 4 M€ en recursos europeus. "Este projecte, el qual sabrem si és viable o no este setembre, permetria al COPATE gestionar al voltant de 4 milions d'euros per tal d'invertir al territori amb l'objectiu de generar una millora global de l'economia de les Terres de l'Ebre".

D'altra banda, en la vessant de la gestió de residus, el COPATE pretén d'una banda ampliar la planta del Mas de Barberans i incrementar la recuperació de residus en el reciclatge i, de l'altra, dissoldre els dos consorcis encara existents que realitzaven la gestió de residus del Baix Ebre i Montsià.

"Volíem dissoldre els cinc consorcis que abans s'encarregaven per separat dels aspectes mediambientals i unificar-los en un de sol", comenta el president.  I este és un dels punts que el COPATE ha assolit, ja que actualment gestiona el medi ambient de forma íntegra en el territori. Així i tot, encara hi ha dos consorcis, el de la gestió dels residus del Montsià i el Consorci de Residus del Baix Ebre (ReBé), que a hores d'ara no s'han acabat de dissoldre jurídicament. És un dels objectius que pròximament s'acabaran aconseguint, assegura Gas.
 
Pel que fa a sanejament, es busquen recursos per dur a terme l'obertura de depuradores ja acabades i iniciar obres per poder tindre, en un termini de 5 anys, depuradores ara encara inexistents, com la de Xerta Aldover o Paüls.