'A punt per la República Catalana justa, lliure i solidària', lema de la 9a Marxa de Torxes

Tindrà lloc a Tortosa el 10 de setembre a les 20.30 h amb sortida des del castell de la Suda fins a arribar a la plaça del mercat

Presentació de la 9a Marxa de Torxes de les Terres de l'Ebre‏
Presentació de la 9a Marxa de Torxes de les Terres de l'Ebre‏ | Cedida
Redacció
01 de setembre del 2016
Actualitzat el 07 de setembre a les 9:11h
Per novè any consecutiu, el 10 de setembre, Tortosa acollirà la Marxa de Torxes per la Independència. La manifestació de l’independentisme a les Terres de l’Ebre, s’ha consolidat com la més gran del territori i que cada any compta amb centenars de persones marxant pels carrers del casc antic de Tortosa.

La Marxa de Torxes està organitzada per la Comissió 11 de setembre de les Terres de l’Ebre que enguany està formada per les entitats: Assemblea Nacional Catalana de les Terres de l'Ebre, Casal Popular Panxampla i Òmnium Cultural Terres de l'Ebre. La marxa que sortirà a les 20:30h des del Castell de la Suda, passant pel Casc Antic, acabarà a la Pl. del Mercat, amb els parlaments d’Àngel Porres, membre de la Plataforma per l’AP7 gratuïta i Paulí Fontoba, històric militant independentista del Matarranya. La lectura del manifest anirà a càrrec de Júlia Urgell, membre de Jóvens de les Terres de l’Ebre.
 
El lema d’enguany, “A punt, per la República Catalana justa, lliure i solidària”, referma la voluntat de la Comissió per treballar per un país nacionalment lliure i socialment just, en referència a l'anhel de recuperació de les llibertats nacionals i el tipus de societat i país que es pretén crear, just en els drets socials, lliure per les llibertats perdudes i constantment amenaçades via tribunals, i solidària en referència a l’acollida que sempre ha donat el país a la gent nouvinguda i també amb la gent més desafavorida de la nostra societat.

Alhora, la Comissió vol emfatitzar la importància i la voluntat que el nou país que volem construir treballe per l'equilibri territorial i es mantinga ferm davant dels embats de l’Estat espanyol. És per això que un dels parlaments anirà a càrrec d’Àngel Porres, activista i membre de la Plataforma veïnal AP7 gratuïta, qui estan portant una lluita des de fa mesos per l’alliberament dels peatges de l’AP7. Per un altre costat, Paulí Fontoba, militant històric independentista del Matarranya, lligarà la lluita antifranquista amb la fermesa que haurem de tenir en els propers mesos davant dels atacs de l’Estat espanyol. Finalment, la Comissió ha volgut fer un reconeixement a l’organització Jóvens de les Terres de l’Ebre que enguany ha celebrat els seus 15 anys de creació, invitant a l’activista Júlia Urgell a llegir el manifest. Un manifest que denúncia la utilització de les clavegueres de l’Estat contra el projecte de país que volem crear i contra les nostres institucions com és el cas de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Alhora es fa un reconeixement a aquelles entitats del territori que lluiten per dignificar les Terres de l’Ebre i les agressions i desgreuges que pateixen com la Plataforma Trens Dignes, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

Finalment es cridarà a participar als actes organitzats a la Diada a Tarragona i totes les manifestacions populars arreu del país.

La marxa comptarà amb la participació de colles de gralles del territori i amb les tres colles castelleres de les Terres de l’Ebre. A l’inici de la marxa es repartiran 200 torxes que il·luminaran els carrers de Tortosa.