Arts visuals i sonores per a tots els paladars

Les diferents propostes i estils de l'Eufònic 2016 recollides en una guia per a que no us en perdeu cap

Els Quiet Ensemble donen inici al festival Eufònic entre l'1 i el 4 de setembre
Els Quiet Ensemble donen inici al festival Eufònic entre l'1 i el 4 de setembre | Cedida
Dani Sainz de Aja
30 d'agost del 2016
Actualitzat el 31 d'agost a les 11:01h
Dins l'epígraf d'arts sonores i visuals cap tot allò que no sabríem etiquetar i molt més. Pot ser és per esta raó que costa tant d'encasellar l'Eufònic, per la disparitat de propostes que planteja, tant si són actuacions musicals (format clàssic dels festivals) com si són instal·lacions artístiques o accions sonores i visuals. A l'aguaita.cat ens hem estudiat de dalt a baix el programa d'este Eufònic i hem tracat de classificar l'inclassificable i agrupar les propostes del festival per a saciar tots els gustos.

L'orquestra de llum de Quiet Ensemble
En l'espectacle 'The Enlightment' dels Quiet Ensemble, els instruments d'una orquestra clàssica són substituits per neons, làmapdes i llums estroboscòpiques. Amb este concert de llum comença l'Eufònic 2016 després d'una ruta per les diferents instal·lacions artístiques presents a la Ràpita. El podreu veure/escoltar de dijous a dissabte al Museu de la Mar de l'Ebre a les 23h.




La bellezza de la música ambient italiana
Un dels noms destacats d'este Eufònic és el del venecià Gigi Masin, que actua per primer cop a l'Estat espanyol. És considerat una de les figures més importants de l'escena electrònica i el màxim representant del gènere ambient italià. Masin arriba a la Ràpita portant un repertori delicat i càlid, que farà entrar la brisa marina dins l'Esglèsia Nova (entrada prèvia) on actua divendres a les 21.30h.




La jove musa del trap/dancehall català
Ni Justin Bieber, ni Abraham Mateo, ni més cursilades. A Catalunya, la nova ídol adolescent sorgida de youtube canta coses com "el barri sap que la pussy és la que mana" o "em miro al mirall i penso que bé estic sola". Les cançons de Bad Gyal, de només 19 anys, parlen de sexualitat oberta i d'empoderament femení amb ritmes de dancehall i trap. En uns mesos, els seus vídeos tenen una mitjana de mig milió de reproduccions. El de Bad Gyal serà un dels concerts de divendres tarde al Mercat Vell.




La faceta més pop i indie de l'Eufònic
A l'Eufònic no tot és música experimental i accions visuals i sonores. Mantenint la distància amb tot el que fa olor a mainstream, hi trobem alguns concerts de música pop dels més diversos subgèneres . El divendres a les 00h, els Svper obriran les actuacions al patinatge. El duet format per l'asturià Sergio Pérez i l'argentina Luciana Della Villa ha produit un so de sintetitzadors i cintes analògiques que beu del krautrock alemà.

El dissabte, en un escenari com els Ullals de Baltasar tocaran els mallorquins Papa Topo, que amb el seu tecno/disco-pop són una de les propostes més esborrajades i festeres. A les 21.30h, l'Església Nova (entrada prèvia) acull el concert de Ferran Palau. L'exlíder del grup Anímic presenta temes pausats, lleugers i personals amb lletres carregades d'emocions i reflexions. Per últim, el dissabte a les 00h actuarà Nico Roig, una de les revelacions del panorama indie català que destil·la originalitat i ironia.




Instal·lacions sonores i visuals
La part menys efímera del Eufònic, i que cada cop tenen més importància, està escampada per tot el territori. Enguany es poden visitar sis instal·lacions artístiques que duraran alguns fins el 4 de setembre i altres fins l'11. L'artista hongarès Gábor Lázár ha iluminat l'interior del Castell de Miravet amb una instal·lació de làmpares i so anomenada 'A Trap For Yout Attention'. Al molí modernista d'Ulldecona Aleix Fernández presenta 'Death', un impressionant mapping farcit de tuits i hastags. La japonesa Kyoka ha creat una sèrie de patrons visuals a partir d'un joc entre so i aigua a la Cisterna del Vall d'Alcanar. Al Museu de Tortosa trobareu la vídeo-instal·lació de Ferran Lega, que és el resultat de sotmetre una guitarra Telesforo-Julve a les onades del Trabucador.
 

L'artista hongarès Gábor Lázár aporta una de les instal·lacions artístiques de l'Eufònic Foto: Cedida


Final de festa al Xiringuito de la Costa amb aire a hip hop
Musclos, vermut, paisatge incomprable i música és la fòrmula que repeteix l'Eufònic per acomiadar-se des de la seua primera edició. Enrere queden les sessions de Miqui Puig, Guille Milkyway o Pablo Honey, per citar-ne alguns. L'escenari flotant enguany s'omplirà de perreo i hip-hop amb Las VVitch i DJ2D2. Les primeres arriben des de l'escena trap de Barcelona, amb un discurs feminista dins un gènere considerat masclista. El segon, és un habitual de sales com Razzmatazz i festivals com el Sónar per la seua maestria amb el hip hop i la música negra.



Per trobar tota la informació sobre els horaris i localitzacions, feu clic aquí