El COPATE fa una prova pilot contra el mosquit tigre en quatre poblacions del Montsià

S'actua en embornals de carrers i si és efectiva l'any vinent podria ampliar-se en altres municipis de les Terres de l'Ebre

Imatge d'un exemplar de mosquit tigre vist a través del microscopi
Imatge d'un exemplar de mosquit tigre vist a través del microscopi | Arxiu ACN / Marina López
ACN
25 d'agost del 2016
Actualitzat a les 16:37h
El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) ha iniciat este estiu una prova pilot per controlar la població del mosquit tigre (Aedes Albopictus) a la via pública. Es fa en quatre municipis del Montsià: Alcanar, Ulldecona, Sant Carles de la Ràpita i La Sénia, i consistix en un tractament amb un producte químic, sobretot, a la xarxa d'embornals, durant el cicle de vida de l'insecte.

Ja se n'han fet dos i el pròxim mes es farà el tercer tractament. A finals d'any s'avaluarà l'eficàcia d'estos tractaments per poder repetir-los l'any vinent i ampliar-ho a altres municipis interessats. Malgrat que l'àmbit públic només representa entre un 20% i un 30% dels focus del mosquit tigre, els tècnics destaquen la necessitat d'actuar-hi per minimitzar-ne l'impacte de l'insecte.

Els tractaments en l'àmbit públic es fan als embornals dels carrers, a algunes soques d'arbres i a algunes fonts. Requereix d'un treball previ durant l'hivern de geolocalització dels principals focus per actuar-hi en la fase larvària i evitar que el mosquit arribi a ser adult.

El mosquit tigre va detectar-se per primer cop a les Terres de l'Ebre fa cinc anys i des de fa un parell està instal·lat al territori. "Ha vingut per quedar-se", ha reiterat el director tècnic del COPATE, Raül Escosa, que assegura que eradicar-lo serà difícil però s'ha de controlar el seu desenvolupament. D'una banda, les picades d'aquest mosquit són molt molestes, és agressiu, i de l'altra per una qüestió sanitària ja que pot ser transmissor d'alguns virus, com el zika.

Amb tot, Escosa deixa clar que esta tasca per evitar el desenvolupament del mosquit tigre a l'àmbit públic no servirà de res si la gent no elimina els punts d'aigua estancada en l'àmbit privat, bàsicament en habitatges. "El 70 o 80% dels llocs de cria del mosquit tigre és l'espai intradomiciliari: des d'un plat amb aigua en un test al balcó fins a estancaments d'aigua en jardins amb regadiu", ha assegurat.