El cabal de l'Ebre a Tortosa cau este agost per sota del mínim legal

Segons el pla de conca, el tram baix del riu hauria de registrar en esta època de l'any 80 m3/s una xifra que ha estat inferior en dos dies

Redacció
24 d'agost del 2016
Actualitzat el 25 d'agost a les 16:16h
Gràfica que mostra el cabal registrat durant l'agost per l'estació d'aforament de Tortosa
Gràfica que mostra el cabal registrat durant l'agost per l'estació d'aforament de Tortosa | CHE

L’actual pla de Conca de l’Ebre, àmpliament rebutjar per la societat ebrenca, preveu un cabal mínim per al tram final del riu que es mou entre 80 m3/s durant 10 mesos a l’any i els 155 m3/s en èpoques de pluja i desgel. Este mes d’agost el cabal ha superat en dos dies este mínim legal, en concret els des 21 i 22 d’agost en què l’estació d’aforament de Tortosa va registrar uns cabal mínims de 75 m3/s i de 77 m3/s respectivament. 

Fonts de la Confederació Hidrogafica de l‘Ebre (CHE), responsable de la gestió de l’aigua de la conca, van qualificar esta situació al Diari de Tarragona com a “puntual” i atribuïble a “l’estiatge i la sequera” que s’està patint a la conca durant este estiu i que obliga a regular els embassaments per fer front “als usos d’aigua compromeses”, principalment regadius. Malgrat això, des de l’organisme de conca s’assegura que quan es detecten estos casos “s’intenta modificar ràpidament”.
 
Des de la detecció d’esta situació, el cabal ambiental del riu al seu pas per Tortosa s’ha situat entre els 80 m3/s i els 103 m3/s. No cal oblidar, però, que fins a l’aprovació d’este nou pla hidrològic de conca, el cabal mínim fixat i vigent durant la última dècada al tram baix de l’Ebre en els mesos de sequera ha estat de 100 m3/s.
 
Des de la PDE recorcen que la CHE té capacitat per obligar les hidroelèctriques a desembassar aigua per tal de complir amb el cabal. Mentrestant, la falca salina pel curs de l’Ebre avança, amb conseqüències mediambientals nefastes per al territori, amb la conseqüent degradació dels ecosistemes de ribera i la manca d’arribada de nutrients a les badies dels Alfacs i del Fangar.