«Humiliar un animal en nom de la cultura és contradictori i ridícul»

El moviment antitaurí ebrenc s'estrena amb una concentració a l'exterior de la plaça de bous d'Amposta | Una trentena de persones mostren cartells amb el lema 'la tortura retalla la cultura'

Els manifestants han cridat consignes contra la tortura animal i per l'abolició dels correbous.
Els manifestants han cridat consignes contra la tortura animal i per l'abolició dels correbous. | S.C.
Sofia Cabanes
21 d'agost del 2016
Actualitzat a les 20:41h
Una trentena d’antitaurins vinguts d’arreu de les Terres de l’Ebre s’han concentrat este diumenge a la tarda a l’exterior de la plaça de bous d’Amposta en el que és el primer acte oficial de la nova plataforma antitaurina del territori.

El lema de la concentració, la tortura mos retalla la cultura ha estat mostrat pels manifestants amb cartells que, a més d’esta, també han cridat consignes pel l’abolició dels correbous i contra la tortura animal.

“Ens manifestem aquelles persones valentes que estem fartes que ens vulguen callar. Ens reivindiquem perquè no ens sentim identificats amb esta manera d’entendre les festes i també perquè sabem que moltes altres persones del territori tampoc s’hi senten”, ha llegit del manifest la portaveu del moviment, Nídia Capafons.

Segons ha continuat llegint Capafons, “un dels arguments que s’utilitza en contra de la nostra postura, és el de que qui no vulgue pols que no vaigue a l’era. Considerem que això no és vàlid per defensar un acte on es maltracten animals i que per tant no es pot considerar una festa”. Els antitaurins han subratllat que “traure un animal del seu entorn per humiliar-lo i vexar-lo públicament és maltractament. No voler-ho reconèixer-ho no significa que no ho siga”.

La nova plataforma també posa en dubte que les festes taurines puguen considerar-se cultura. “Ens sembla un acte anacrònic i sense sentit. Sumant-li la indignació que ens genera que rep finançament públic”. “Cultura és allò que aporta uns valors i ens ajuda a pensar, a ser millors persones, per tant, humiliar un animal per diversió en nom de la cultura és contradictori i ridícul”, ha conclòs el manifest.

En declaracions als mitjans, la portaveu de la plataforma antitaurina ebrenca, Nídia Capafons, ha reivindicat el sentiment antitaurí de gent nascuda a les Terres de l’Ebre: “s’ha venut la moto que aquí ens sentim tots identificats amb els correbous i no és així en absolut” i també ha denunciat que “molta gent” del territori no es manifesta contra els bous per por: “hi ha gent que no s’ha atrevit a vindre avui. Però pensem que poc a poc anirà canviant. Avui hem sortit i ja no ens callaran. Creiem que la gent que avui ens ha vist sortir començarà a perdre la por d’expressar-se, que és el que volem també. Llibertat d’expressió”, ha subratllat.

Capafons també ha volgut desmentir que este haja estat un acte de provocació. “Si ells poden cridar als quatre vents que són taurins perquè nosaltres no podem estar aquí dient que no volem correbous?”, ha afirmat.

La nova plataforma també ha volgut denunciar el volum de diner públic que es destina a la celebració d’actes taurins. Segons Capafons, “fa mal veure els diners que es destinen a estes festes. Es podrien destinar a fins socials que fan molta falta a estes terres”.

L’acte vigilat per un dispositiu de Mossos d’Esquadra s’ha celebrat sense cap tipus d’incident i ha passat gairebé desapercebut per bona part de la gent que mentrestant es trobava a l’interior de la plaça on es feien els actes de l’última tarda de bous de les Festes Majors d’Amposta d’este 2016. Només durant un instant les consignes dels antitaurins han estat respostes per crits de “Sí als bous” per part de la gent que es trobava a les grades més pròximes a la concentració.

A la concentració hi ha assistit persones de Tortosa, Roquetes, l’Aldea i Tarragona, entre d’altres. A més d’activistes d’AnimaNaturalis, entre ells la seua presidenta, Aïda Gascón, que han mostrat el seu suport a la iniciativa i també s’han quedat a gravar els actes taurins de la plaça. Este és el primer acte del nou moviment d'antitaurins ebrencs, després que el passat 7 d'agost alguns d'ells rebessen a Amposta el 'tour antitaurí' i anunciessen la creació d'una plataforma. 
 

Una trentena de persones han acudit a la concentració convocada per la nova plataforma ebrenca. Foto: Sofia Cabanes