Mor l’ampostí Joan Vidal, compositor de 'La Perla Preciosa' i fundador dels Júnior’s

La cerimònia d'enterrament serà este diumenge a les 11:30 h a Amposta

Joan Vidal, 'Juanín', guitarra en mà, en una foto dels Junior's.
Joan Vidal, 'Juanín', guitarra en mà, en una foto dels Junior's. | Cedida
Sofia Cabanes
20 d'agost del 2016
Actualitzat a les 21:44h
 
Amposta acomiadarà este diumenge un dels seus grans músics. Es tracta de  Joan Vidal Villalbí, més conegut com a Juanín, que va morir la matinada d’este dissabte a l’edat de 84 anys. Músic i compositor, el seu nom quedarà escrit per sempre “amb lletres grans”, com reivindiquen aquells que l’han conegut, per haver estat un dels fundadors dels Junior’s i compositor del seu pasdoble més famós, La Perla Preciosa.

Nascut a Amposta, Joan Vidal es va formar com a músic a la Unió Filharmònica, La Filha, on va arribar a ser el clarinet principal (clarinet solista) de la banda. Els seus viatges a Barcelona per motius de feina als anys 50, el van posar en contacte amb els nous estils musicals de l’època, els ritmes llatins i la música americana, en un context on imperava el Bolero en la música de ball i el Pasdoble. En ple franquisme, Juanín va dur a l’Amposta de l’època aquelles noves sonoritats. Amb uns quants músics de la Filha van crear el grup Blues on va començant tocant la guitarra. Però la febre musical i modernitzadora de l’època el va dur a fundar, juntament amb altres músics, el que de ben segur és l’orquestra insígnia de les Terres de l’Ebre, els Junior’s.

Poca gent de fora d’Amposta sap que les notes del pasdoble més famós de la formació van sorgir del cap de Juanín i la història d’este tema és, si més no, curiosa. La primera actuació dels Junior’s va ser el 16 de novembre de 1958. Tocaven amb un repertori fix, però ben aviat van començar a fer furor.  La gent al final de les actuacions en demanava “una altra una altra!” i va ser el cantant del grup, Rogelio Valmaña, qui va proposar improvitzadament fer una cançó que havia après a la mili, Tu Lindo Pelo, per acabar una actuació. El van acompanyar a ritme de Bolero, però la història conta que Juanín, ja havia pensat un destí diferent per a aquell tema. “Esta cançó amb un arreglo de pasdoble tindria molt d’èxit”, expliquen que va dir. Ell, que com a mestre-director de l’orquestra també s’encarregava d’escriure les partitures dels seus components, va fer els arranjaments i d’allà en va sorgir la Perla Preciosa. Tot un hit a l’època i un dels himnes en qualsevol nit de ball a les Terres de l’Ebre.

Aquell tema va dur els Junior’s a la fama. Gràcies a ell van guanyar un festival a Terol amb el qual van gravar el seu primer disc. Però allò els va dur a tocar en escenaris de tot l’Estat espanyol i part de l’estranger i van acabar gravant al voltant d’una dotzena de discos.



El taxista que va aixecar una nissaga d’artistes

En la seua vessant personal, Joan Vidal es va casar amb Maria José Arasa Giné, de Santa Bàrbara. D’aquella unió en van nàixer 4 fills, Joan, Josep, Jordi i Jaume, tots ells devots de la música i de l’art, una passió que el seu pare els va inculcar.

Taxista de professió durant molts anys, va aixecar la família compaginant la seu amor per la música amb el treball com a conductor. Fins i tot expliquen que quan acabava una actuació dels Junior’s, de vegades empalmava per anar a treballar amb el taxi.

Malgrat haver passat el testimoni dels Junior’s als anys 80, Joan continuava tocant el piano cada dia i fent arranjaments, una devoció que fins al darrer moment es va poder veure dalt els escenaris amb les gales benèfiques a les quals assistia com a membre dels Junior’s Veterans. En la darrera, en motiu de les festes d’Amposta, ja no hi va poder participar, però va ser el seu fill Josep qui va prendre-li ell relleu.

Conten els seus veïns, que fins al últims dies, les melodies del seu piano han impregnat les tardes d’estiu de l’urbanització Sol i Mar, a Alcanar Platja. Vidal ha mort, com a conseqüència d’una llarga malaltia, envoltat dels seus. La cerimònia d'enterrament serà este diumenge 21 d'agost a les 11:30 hores a l'església del Sagrat Cor d'Amposta.