Els consells de Protecció Civil per gaudir de la platja de forma segura

Protecció Civil insisteix en la importància de banyar-se en platges amb socorrista | Enguany han mort 11 persones ofegades i s'han efectuat 659 rescats aqüatics en platges catalanes

Redacció
17 d'agost del 2016
Actualitzat a les 16:36h
Platja del Torrent del Pi, a l'Ametlla de Mar.
Platja del Torrent del Pi, a l'Ametlla de Mar. | Cedida
Protecció Civil de la Generalitat insisteix en la importància de triar platges vigilades, fer cas de la bandera que el servei de socorrisme fa onejar (verda: bany permès, groga: molta precaució, vermella: bany prohibit) i respectar sempre les indicacions dels socorristes per evitar situacions de risc.

Si observem que algú es troba malament o té dificultats per sortir de l’aigua cal avisar urgentment el socorrista per facilitar la seva actuació ràpida. Si ens trobem malament cal dirigir-se al socorrista i evitar ficar-nos a l’aigua. En el bany, cal tenir present sempre les nostres condicions i limitacions físiques i evitar un sobreesforç que ens dificulti la sortida de l’aigua i ens posi en risc.

Per triar una platja vigilada es pot consultar el visor de platges de Protecció Civil de la Generalitat que ofereix dades en obert de totes les platges en temps real, permetent al ciutadà planificar amb garanties de seguretat les sortides a la platja. Es pot consultar també en les edicions digitals dels mitjans de comunicació següents: CCMA, Ara, El Periódico, La Vanguardia, El Punt Avui, Diari de Girona, Segre, Regió 7, El Setmanari, Nació Digital i Diari de Terrassa.

Les xifres de Protecció Civil a les platges catalanes
Des de la segona quinzena de juny fins el 15 d'agost, els serveis de vigilància, salvament i socorrisme han dut a terme un total de 659 rescats aquàtics de persones que s’estaven ofegant o tenien serioses dificultats per sortir de l’aigua (per 867 rescats en tota la temporada d’estiu l’any passat). En este període han perdut la vida a les platges un total d’11 persones. A més, enguany fins el 15 d’agost els serveis de socorrisme han dut a terme 25.128 assistències sanitàries, la meitat per picades de medusa, peixos aranya...

Enguany, hi ha 226 platges amb servei de vigilància (de competència municipal), corresponents a 61 municipis dels 70 municipis litorals de Catalunya. Fins el 15 d’agost en el 21% de les ocasions ha onejat la bandera groga o vermella a les platges catalanes, mentre l’any passat aquest percentatge va ser del 27%. Enguany les incidències per presència de meduses estan tenint una afectació mitjana, amb tendència a incrementar-se respecte l’any passat.
 
En concret, a la Costa Daurada s'han reportat incidències amb meduses en almenys una platja durant 23 dies (per 36 en tota la temporada de 2015) en 126 platges.