Eufònic inaugura este cap de setmana dos instal·lacions artístiques

​ Es tracta d'una obra audiolumínica de Gábor Lázar al castell de Miravet i la de Varvara & Mar al Pati

Gábor Lázar adaptarà la seua instal·lació d’àudio i llum A Trap for your Attention al castell de Miravet,
Gábor Lázar adaptarà la seua instal·lació d’àudio i llum A Trap for your Attention al castell de Miravet, | Cedida
Redacció
16 d'agost del 2016
Actualitzat a les 16:05h
El festival Eufònic Arts Sonores i Visuals a les Terres de l'Ebre se celebrarà de l'1 al 4 de setembre prenent com a centre neuràlgic Sant Carles de la Ràpita, però enguany amplia l’estratègia d’intervenir diversos espais culturals del territori amb instal·lacions que ocuparan llocs emblemàtics de Miravet, Ulldecona, Alcanar, Amposta i Tortosa.

Entre estos espais el castell templer de Miravet, un dels màxims exponents del patrimoni arquitectònic ebrenc i català, que acollirà una proposta singular i arriscada. Es tracta de la instal·lació d’àudio i llum A Trap for your Attention, del prestigiós artista hongarès Gábor Lázár, que la va concebre durant una residència al Hek (House of Electronic Arts de Basel) i que es basa en l’activació d’un espai arquitectònic a través de dispositius LED dinàmics i un sistema de so multicanal. Lázár adaptarà esta creació a l’Espai Celler del castell templer de Miravet. La seua és una de les 4 instal·lacions que fora de les dates estrictes del festival s’han programat en esta quinta edició d’Eufònic i s’inaugurarà este dissabte 20 d’agost amb la presència de l’artista.
 
Un dia abans, divendres 19 de setembre, la parella artística Varvara & Mar, formada per l’artista català Mar Canet i l’estoniana Varvara Guljajeva, presentaran al Pati les obres Tree of hands i Wifipedia, una doble proposta que només s’ha vist a Estònia i que s’adaptarà a l’espai expositiu del centre d’art Lo Pati, situat a Amposta. El treball d’esta parella artística gira al voltant de la lectura de dades i la sobresaturació informativa.
 
El següent cap de setmana es posaran en marxa dos instal·lacions més. El divendres 26, #Death, un impressionant mapping continu creat a partir de tuits i etiquetes de l’artista Aleix Fernández, fundador i creador de l’estudi audiovisual Onionlab, que donarà una nova dimensió a l’Antic Molí d’Ulldecona. I el dissabte, 27, l’artista japonesa establerta a Berlín, Kyoka, farà vibrar la Cisterna d’Alcanar, que s’incorpora per primera vegada com espai a Eufònic, amb una traslació visual del so, creant patrons visuals a través de la interacció del so i l’espai, un caos ordenat des d’una perspectiva minimalista, amb una abstracció propera al dub profund.
 
Totes quatre instal·lacions es podran visitar fins una setmana després que haja finalitzat Eufònic, fet que permet expandir també el festival en el temps i allargar-lo més enllà dels quatre dies estrictes en què es concentren la major part de les activitats. A més, s'ha organitzat una visita guiada a les instal·lacions del Pati, Alcanar i Ulldecona el dissabte 3 de setembre, durant el cap de setmana de la celebració del gruix d'activitats d'Eufònic.