L'oposició qüestiona si va haver negligència de la Generalitat pels abusos sexuals a menors tutelats

C's, PSC, CSQP i PP han demanat la compareixença de la consellera de Treball, Benestar Social i Família, Dolors Bassa, i del director general de DGAIA arran de la desarticulació d'una xarxa de pedòfils a Tortosa

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i el director de DGAIA, Ricard Calvo
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i el director de DGAIA, Ricard Calvo | ACN
ACN
11 d'agost del 2016
Actualitzat a les 20:17h
Els grups de l'oposició han reclamat la compareixença urgent al Parlament de la consellera de Treball, Benestar Social i Famílies, Dolors Bassa, arran de la desarticulació d'una xarxa de pornografia infantil que afectava a menors tutelats per la Generalitat. Ciutadans, PSC, CSQP i PP qüestionen si hi ha hagut negligències per part de la conselleria i reclamen explicacions immediates de la consellera i també del director de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Ricard Calvo.

Justament van ser els tècnics de la DGAIA a Tortosa que van donar l'avís als Mossos d'Esquadra. Al menys 15 menors dels que havia captat la xarxa de pedòfils eren de Tortosa, i alguns acudien a un centre de menors de la ciutat. L'oposició, però, es pregunta com no es va poder detectar abans que alguns dels xiquets i xiquetes sota tutela estaven patint estos abusos.

En este sentit s'ha expressat la diputada de CSQP Gemma Lienas, que afirma que "la consellera ha de donar explicacions immediates de com ha pogut passar que nens sota la tutela de la Generalitat hagin estat víctimes d’aquest abús". Per la seua part, Sònia Sierra, de Ciutadans, ha demanat "responsabilitat i màxima transparència davant un cas de presumptes delictes penals contra la dignitat i integritat de menors d'edat a Catalunya acollits o tutelats per la Generalitat". El parlamentari del PP Fernando Sánchez Costa també exigeix que "algú haurà d’assumir algun tipus de responsabilitats en el cas que es demostri que hi ha hagut algun tipus de negligència". Per últim, des del PSC el diputat Ferran Pedret, a més de reclamar la compareixença de Bassa i de Calvo, també ha sol·licitat les explicacions del director general dels Mossos i del síndic de Greuges.

En la mateixa línia que estos partits està actuant d'ofici el Síndic, que va anunciar que investigaria les causes en que es van produir estos fets i quines mesures emprendrà la conselleria per evitar noves agressions i reparar física i psicològicament els menors afectats. De moment, Bassa no ha explicat si compareixerà de manera voluntària al Parlament i JxSí i la CUP no s'han pronunciat sobre la seva possible compareixença urgent.