El Govern considera «inadmissible» els retards a la R-16 amb els nous horaris

La Plataforma Trens Dignes exigeix al departament de Territori i Sostenibilitat que tornen als horaris antics per a que els usuaris puguen reclamar la devolució del bitllet

El rellotge de l'estació de Tortosa marca quarts de sis mentre arriba un dels trens des de Barcelona que havia d'arribar a les 17.25 hores
El rellotge de l'estació de Tortosa marca quarts de sis mentre arriba un dels trens des de Barcelona que havia d'arribar a les 17.25 hores | Ferràs A.
Redacció
11 d'agost del 2016
Actualitzat a les 17:44h
La Generalitat considera "inadmissible" la fiabilitat de la línia R16 entre Barcelona i Tortosa en els primers dies d'aplicació dels nous horaris que inclouen més temps per trajecte. Els passatgers continuen patint retards de més de mitja hora amb la diferència que ara en molts casos no poden reclamar el bitllet perquè el retard "oficial" no arriba als setze minuts.

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, ha sortit este matí a donar un toc d'atenció a Renfe i a Adif, tot recordant que les dues empreses públiques ferroviàries "tenen l’obligació de complir amb la paraula donada a la Generalitat i als usuaris que amb els canvis es guanyaria en puntualitat". Segons ha apuntat Font, amb els nous horaris la puntualitat passa d'un 15% al juliol a una mitjana del 65%. Tot i així, des de el departament no accepten menys d'un 90% de fiabilitat.

La compareixença del secretari d'Infraestructures i Mobilitat ha estat abans de l'esperat, ja que quan es van presentar els nous horaris a mitat de juliol, Font es va comprometre a tornar al setembre, un cop el seu departament hagués fet el seguiment de la línia R-16 durant tot l'agost. Finalment, les queixes dels usuaris han avançat la resposta de la Generalitat. El govern català adverteix que "no acceptarà cap més proposta de canvi d'horaris per part d'Adif i Renfe a la resta de línies", en referència a uns possibles nous horaris a les línies de Rodalies. "Si no funciona en este cas, no té sentit que la Generalitat ho accepte a la resta de línies", ha afirmat Font, i ha anunciat que si passa l'agost i els retards es mantenen, "demanarem explicacions i analitzarem alternatives".

Trens Dignes reclama els horaris anteriors
Com és habitual, la resposta de la Plataforma Trens Dignes no s'ha fet esperar. En un nou comunicat, exigeixen l'anul·lació dels nous horaris i la tornada als anteriors per a que, al menys, els passatgers tinguen dret a la devolució del bitllet. La plataforma també titlla de "paradoxal" que el departament de Territori i Sostenibilitat es queixe a Renfe i Adif d'una "injustícia que ells mateixos han acceptat" i sobre la qual Trens Dignes ja va advertir que no serviria per revertir els retards.

De fet, Trens Dignes rebutja les afirmacions del departament de Territori i Sostenibilitat d'una millora en la puntualitat dels viatges de fins al 65%. Diu la plataforma que la Generalitat "maquilla" les xifres donat que el fet d'augmentar el temps del viatge ja produeix una reducció per si mateix una reducció dels retards. "En lloc de mantindre i augmentar el nivell d’exigència, es rebaixen els objectius. No volem entrar al joc d’esta trampa lingüística", argumenten des de Trens Dignes.