Les Cases d'Alcanar es queden per primer cop en 40 anys sense bous a la mar

El Govern no ha resolt les al·legacions presentades per l'Ajuntament sobre l'expedient sancionador obert arran de la denúncia d'una entitat animalista | Els actes taurins es faran en un recinte tancat al port on s'evitarà que els animals entren a l'aigua | El consistori adverteix que esgotarà la via administrativa i jurídica si no es reconeix esta modalitat tradicional del municipi

La regidora de Festes Mercè Fischer i el regidor de Salut, Jordi Bort, han comparegut este matí davant la premsa.
La regidora de Festes Mercè Fischer i el regidor de Salut, Jordi Bort, han comparegut este matí davant la premsa. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
11 d'agost del 2016
Actualitzat el 12 d'agost a les 3:54h
La regidora de Festes de l’Ajuntament d’Alcanar, Mercè Fischer, i el regidor de Sanitat, Jordi Bort han comparegut este migdia per confirmar que enguany no es podran celebrar els bous a la mar a les Cases d’Alcanar tal com s’havien realitzat fins ara i que optaran per fer-los al mateix port però en un recinte tancat que evite l’accés dels animals a l’aigua. Quan falta només un dia per iniciar les festes majors del municipi, la Delegació del Governs a les Terres de l’Ebre encara no ha donat resposta a les al·legacions presentades pel consistori canareu a l’expedient sancionador obert pels bous a la mar de 2015 arran d’una denuncia presentada per l’entitat animalistes Actyma.

“Si enguany fessem bous a la mar, podríem caure en prevaricació, donat que hi ha un expedient sancionador obert i a més hi hauria reincidència.  Això ens podria portar una sanció de 60.000 euros i inhabilitació per fer bous al municipi. Per això ens veiem obligats, molt a pesar nostre,  a tancar la plaça amb barreres, malgrat que defensem que estem complint la llei”, ha exposat la regidora Mercè Fischer.

L’any passat, donant compliment a la sentència del jutjat del Contenciós Administratiu nº 1 de Tarragona, arran d'una denúncia d'Actyma el 2014 pels bous de l'Ampolla, l’Ajuntament d’Alcanar va optar per fer els bous a la mar en un recinte rectangular i amb accés a l’aigua. La plaça, que continuava combinant una part terrestre i una aquàtica, era tancada, amb barreres dins a l’aigua que tancaven el rectangle. “Teníem certificats de solidesa i tancament per part d’enginyers i vam complir amb tots els requisits que contempla la llei”, defensa la regidora de Festes. 

Per este motiu, des del consistori no s’entén com poden ser objecte d’un nou expedient sancionador. El punt de discòrdia es troba en la interpretació de l’article 4 de la Llei de regulació de les festes tradicionals amb bous (Llei 4/2010) en què es descriuen les modalitats reglades. En cap d’elles consta textualment els bous a la mar, però sí que es nombren els bous a la platja com una variant dels bous a la plaça. Així s’exposa: “Bous a la plaça: consisteix a deixar anar els animals en un recinte tancat, una plaça o un lloc similar, construït amb barreres de protecció i grades per al públic, per a evitar que surtin del recinte. Aquesta modalitat inclou la variant de bous a la platja”.

Segons Fischer, “els bous a la platja també s’haurien d’entendre com a bous a la mar, tenint en compte que ja en moment de redacció de la llei no hi havia cap municipi que en fes a la platja i sí a la mar, com les Cases d’Alcanar”, on hi ha tradició documentada des de fa més de 40 anys, tot i que ja abans, els bous es feien a la plaça de Sant Pere i tenien accés a l’aigua. A més, Fischer insisteix que “la llei en cap moment diu que el recinte tancat haja de ser terrestre”. Així les coses, la regidora de Festes rebutja que s’haja de fer una modificació de la llei per aclarir estos termes. “No cal modificar la llei, només cal interpretar-la. No cal arribar al Parlament i estar dos anys per modificar un punt”, assegura.

D’altra banda, el consistori també rebat les acusacions d’Actyma sobre el patiment dels bous a l’aigua. “Des d’Actyma s’al·lega que els animals que tenen accés a l‘aigua patixen maltractament. Els veterinaris van estar durant tota la tarde a la plaça en les festes de l’any passat comprovant el que vivien els bous quan sortien de l’aigua. Hem adjuntat les actes del veterinari col·legiats en què certifiquen que cap animal va patir lesions”, rebla.

Malgrat no poder-los celebrar enguany, l’Ajuntament d’Alcanar confia que la Delegació del Govern acabe acceptant les al·legacions del consistori i es puguen tornar a fer bous a la mar a les Cases. De no ser així, Fischer assegura que l’Ajuntament esgotarà la via administrativa i iniciarà la via jurídica amb la presentació d’un recurs d’alçada i d’un recurs contenciós administratiu.

Una batalla jurídica que s’arrossega des de fa dos anys

El desembre passat L'Associació Contra la Tortura i el Maltractament Animal (ACTYMA) va presentar una denuncia  contra l’Ajuntament d’Alcanar per la celebració dels bous de l'agost de 2015. Esta és la denúncia arran de la qual s’ha obert l’expedient sancionador que encara no s’ha resolt.

Però esta no és la primera vegada que els animalistes denunciaven els bous a la mar de les Cases d'Alcanar.  De fet, una denúncia del 2014 va desencadenar que l'ajuntament optès per fer un recinte tancat.

La Sentència 402/2013, del Jutjat del Contenciós-Administratiu nº 1 de Tarragona, va donar la raó a una denúncia contra esta modalitat taurina. Una sentència que segons defensa ACTYMA suposa "la prohibició" d'esta modalitat en els espectacles de correbous a Catalunya. Segons havia advertia el jutge en la seua sentència, el fet que els bous a la mar es celebressen en un recinte obert, com és el mar, implicava un incompliment del precepte legal, l'art. 4 de la Llei 34/2010, que obliga que els toros estiguen en un recinte tancat. En 2014, després d'una altra denúncia de ACTYMA, la Generalitat de Catalunya va sancionar els organitzadors de l'espectacle dels bous a la mar de les Cases d'Alcanar amb una multa de 600 euros.

Després d'estos fets, l'Ajuntament d'Alcanar va buscar una sortida: instal·lar barreres de fusta dins de l'aigua, al recinte portuari, subjectes a terra amb peus de formigó, que unides a les barreres a terra, configuraven un recinte tancat. Una proposta que els animalistes van considerar  "absurda" i igualment "fraudulenta", per això van tornar a denunciar la celebració d’este espectacle taurí.

ACTYMA considera que estos fets suposen 4 infraccions "molt greus" de la Llei 34/2010 de regulació de les festes tradicionals amb bous, sancionables "amb multes d'entre 60.001 euros o 150.000 euros cadascuna", que tenint en compte "la transcendència social i reiteració "podria sumar un total "d'entre 240.000 euros i / o 600.000 euros ", ja que, segons estimen els animalistes," aquesta activitat "contra legem" s'ha repetit amb contumàcia ".