Un «projecte verd» de la Generalitat recuperarà l'entorn natural de l'Estany Gros de l'Ametlla de Mar

El departament de Territori i Sostenibilitat també iniciarà les obres de millora de la sèquia Llebret de Deltebre

L'Estany Gros és un port natural envoltat d'urbanitzacions
L'Estany Gros és un port natural envoltat d'urbanitzacions | Cedida
Redacció
10 d'agost del 2016
Actualitzat a les 19:01h
El port natural de l'Estany, a l'Ametlla de Mar, recuperarà el seu encant natural després d'anys de suportar l'acció de les persones. El Departament de Territori i Sostenibilitat invertirà 293.000 euros en un projecte de recuperació ambiental del port. Esta obra, que ara s'ha tret a licitació, serà el primer projecte d'infraestructura verda que executa la Generalitat, un dels eixos de l'estratègia Europa 2020 que impulsa la UE per assolir un creixement sostenible, que tinga en compte la protecció del capital natural.

Els treballs començaran la tardor vinent i tindran una durada de tres mesos. L'objectiu del projecte és la millora ecològica i paisatgística de l'entorn de l'Estany Gros. Això inclou la demolició de construccions, amarratges i accessos, la retirada de material guanyat a l'estany i altres restes de construcció. En clau mediambiental, es recuperarà la zona humida per introduir espècies com el fartet o el samaruc. També es netejarà el fons de l'Estany de petites embarcacions i dels llastres, es col·locaran boies de fondeig ecològic, s’eliminaran espècies al·lòctones invasores, es faran plantacions i es mantindrà i restaurarà una petita edificació de pedra. D’altra banda, s’actuarà per millorar i integrar la carretera d’accés a la platja i l’adaptació del camí GR-92.

Per integrar el dic del port de l’Estany, es demolirà la superfície de formigó existent i es pavimentarà, alhora que es millorarà el dic sec i es repararà un mur contigu exterior. S’inclouran tasques de millora de la platja; concretament, la neteja, descompactació i cribatge de la sorra, l’anivellació i redistribució de la sorra i graves, la col·locació d’un cordó de dissuasió per evitar l’aparcament a la platja i plantacions. Finalment, s’instal·laran senyals indicatives referents a l’accés i al medi natural.
 
360.000 euros per a la millora de la sèquia Llebret
La Generalitat també ha iniciat la licitació del projecte de construcció i millora de la sèquia Llebret, a Deltebre, amb un pressupost de prop de 360.000 euros. El projecte concretarà les actuacions a dur a terme per evitar les pèrdues d’aigua existents en un tram de la sèquia. Concretament, les obres consistiran en la substitució de la canalització existent per una de formigó que evitarà les filtracions actuals.

A més, les obres inclouen principalment la instal·lació de preses de reg, la reposició dels accessos a les parcel·les, la construcció de sobreeixidors per al desguàs d’aigües, obres d’entroncament per connectar el tram millorat amb els extrems de l’existent, i rampes per la sortida dels ànecs. La previsió és que els treballs s’iniciïn el proper hivern, amb un termini d’execució aproximat de quatre mesos.
 

Panoràmica de la sèquia Llebret, a Deltebre Foto: Cedida