Les Cases d'Alcanar segueixen sense autorització per celebrar bous a la mar per les festes d'agost

Tampoc s'han resolt les al·legacions del consistori a l'expedient sancionador obert pel tancament de la plaça del port l'any passat

Redacció
08 d'agost del 2016
Actualitzat a les 17:01h
Imatge dels bous a la mar de les Cases.
Imatge dels bous a la mar de les Cases. | Arxiu
L'Ajuntament d'Alcanar no ha rebut encara l'autorització per poder celebrar els tradicionals bous a la mar en les festes majors de les Cases d'Alcanar, entre el 13 i el 20 d'agost, i només tenen permís per fer bous en un recinte totalment tancat a l'aigua. El consistori està pendent també que es resolguen les al·legacions, presentades el mes de desembre passat, a l'expedient sancionador obert pels serveis territorials del Joc i d'Espectacles de l'Ebre, arran de la denúncia de l'entitat Actyma pels actes de l'agost de 2015. Els animalistes van denunciar que el tancament de la plaça incloïa parcialment un tros de mar on els bous podien caure a l'aigua "i patir maltractament". L'Ajuntament d'Alcanar té preparat un tancament diferent al de l'any passat per si no rep l'autorització per la seua "tradicional" modalitat i no volen caure en una situació "de prevaricació" que pugues disparar la sanció a 60.000 euros, segon ha argumentat la regidora de Festes d'Alcanar, Mercè Fischer. 

Els problemes amb la modalitat dels bous a la mar van començar fa dos anys quan el Jutjat del Contenciós Administratiu nº 1 de Tarragona va donar la raó a l'entitat Actyma en relació a la celebració dels bous a la mar, una modalitat que no ha quedat ben definida en la llei dels correbous i que ara ha d'adaptar-se a esta al·legalitat. La sentència judicial va considerar que, com en els bous a la mar, una part de la plaça queda oberta al mar -fent l'aigua de límit físic per als animals tot i que poden caure-hi a dins-, s'incomplia l'article 4 de la normativa que obliga que els toros estiguen en un recinte tancat. Per este motiu, el Govern va sancionar el 2014 a Alcanar amb una multa de 600 euros. 

L'any passat el consistori canareu va construir una tanca de fusta per tancar el recinte on se celebren els bous al Port de les Cases d'Alcanar però una part de la plaça on se soltaven els animals l'ocupava parcialment el mar. La solució va ser qualificada pels antitaurins de "frau" i es va presentar una nova denúncia que instava a imposar la sanció màxima de 60.000 euros al consistori i inhabilitar-lo a celebrar correbous durant dos anys. 

La delegació del Govern a les Terres de l'Ebre té obert este expedient sancionador que encara no s'ha resolt ni ha respost a les al·legacions presentades per l'Ajuntament d'Alcanar. El consistori optarà per no tornar a instal·lar les barreres de fusta dins de l'aigua com l'estiu passat si no rep l'autorització del Govern.