Les excavacions davant la Catedral de Tortosa posen al descobert la muralla romana del s.VI

Els arqueòlegs exhumen un tram de més de 40 metres de muralla del segle VI d.C., la troballa més important de l'antiga ciutat romana

Imatges de les excavacions a finals del mes de juliol
Imatges de les excavacions a finals del mes de juliol | J. Martell
Redacció
02 d'agost del 2016
Actualitzat a les 17:02h
Importants vestigis de la Dertosa romana, particularment un tram de muralla de 40 metres de llargada per 3 d'alçada, datat al segle VI d.C., han emergit en els últims dies a la superfície fruit de les excavacions que s'han fet al solar situat entre el carrer Croera i l'avinguda Felip Pedrell, al solar que separa la Catedral del riu Ebre, i que ha dut a terme l'empresa IBER, spin-off de la Universitat Rovira i Virgili (URV), per encàrrec de l'Ajuntament de Tortosa. 

Els experts donaven per fet de l'existència de restes arqueològiques d'envergadura, tal com s'acredita amb l'aparició de fortificacions medievals (s. XIV i XV) i de construccions datades durant l'ocupació islàmica, però la troballa d'un important tram de muralla romana ha estat qualificat d'"extraordinari" pel director del projecte arqueològic, el doctor Jordi Diloli, en tant que és la primera troballa d'entitat a la ciutat corresponent a este període històric. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, junt a la tinent d'alcalde de Serveis al Territori, Meritxell Roigé, i la regidora de Cultura, Dolors Queralt, han visitat avui les excavacions acompanyats de Diloli. El resultat i valoració definitiva de les excavacions arqueològigues són preceptius per a la redacció del projecte del nou espai públic que s'ha de construir en este tram de la façana fluvial de Tortosa.

La intervenció arqueològica, iniciada el juny passat fruit d'unes primeres prospeccions a finals de 2015, una vegada enderrocades les cases rere les quals s'amagava la Catedral, ha permès retrobar bona part de l’entramat constructiu amagat al subsòl, on es representa l’ordre urbà de la Tortosa de l’època, destacant, en ordre cronològic, els fonaments d’algunes de les cases que es troben representades al popular gravat del paisatgista flamenc Anton van der Wyngaerde, en què es mostra la façana fluvial del marge esquerre de l’Ebre de Tortosa l'any 1563. En un nivell inferior, els arqueòlegs han trobat les fortificacions d'este sector municipal construïdes entre els segles XIV i XV, amb paraments medievals entre els quals destaquen diversos recintes possiblement lligats a accessos al riu i espais d’emmagatzematge, ben defensats, que s’adaptarien a les necessitats de fortificació d'este sector pels enfrontaments bèl·lics en què participaria la ciutat durant el 1300 i 1400. Per sota de la trama urbana medieval, han aparegut nous vestigis de l’ocupació islàmica, els de la Turtuxa dels segles IX a XIII, un dels enclavaments més importans al nord d'Al-Andalus.  

Les troballes esmentades ofereixen als experts una major informació d’etapes històriques prou ben documentades fins avui, gràcies a elements apareguts en anteriors excavacions en altres punts del centre històric. Però allò veritablement rellevant, segons els arqueòlegs d’IBER, és el bon estat de conservació i la magnitud de la muralla romana de la ciutat d’època tardo-antiga (segle VI d.C.), suposadament situada sobre una de més antiga –alt-imperial-, que seguiria el mateix traçat que l’exhumada. La presència de la muralla romana és la descoberta que es pot qualificar com a més extraordinària, explica el doctor Jordi Diloli, donada la desconeixença material que hi ha sobre la ciutat romana de Dertosa en general, i sobre l’època tardo-antiga en particular. El mur, que defensaria la ciutat pel costat del riu, està força ben conservat, té una amplada d’entre 2,45 i 2,80 metres i està construït amb opus africanum, una tècnica d’aparell romana molt ben constatada en zones meridionals del Mediterrani, essent un tipus de bastiment típic d’un moment força avançat de la cultura romana. La cronologia de la muralla es confirmaria a més per l’existència de diversos murs adossats datats durant el segle VI d.C., que formarien part de l’ocupació de la ciutat en este punt durant període esmentat.

Els investigadors també expliquen que en el sector més proper al carrer Croera s’ha pogut localitzar un gran nivell constructiu d’opus caementicium –el formigó de l’època- datat en època alt-imperial, segurament associat a l’existència en este sector d’una zona monumental romana, dels primers moments de la ciutat. Es tractaria d’un espai obert, possiblement una plaça, que arribaria fins a la zona on hi trobem la muralla tardo-antiga. Esta plaça s'associaria a les  troballes efectuades anteriorment als edificis adjacents (Hospitalitat de Lourdes), on ja van aparèixer alguns elements de tipus monumental que indicarien l’existència en este espai del fòrum de la ciutat o d’un possible temple. Més enllà dels espais urbans, s'han trobat també algunes monedes i restes ceràmiques de diferents períodes històrics.

L'alcalde de Tortosa ha expressat la seua satisfacció per la descoberta, "per la seua magnitud i perquè justifica l'esforç realitzat fins ara". Bel ha avançat que una vegada finalitzen les excavacions, a finals d'agost, i es dispose de les conclusions definitives, es constituirà un grup de treball, format pel Departament de Cultura de la Generalitat, l'Ajuntament i els arqueòlegs d'IBER, per tal de determinar quina és la solució constructiva que s'adopta en este espai.

L’Ajuntament de Tortosa va adjudicar a l’empresa IBER, Arqueologia, Patrimoni i Turisme SL, sorgida del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia, les excavacions en este solar amb l’objectiu de reconstruir la seqüència històrica d’ocupació d'este espai de la ciutat i possibilitar la seua recuperació urbana. El cost d'esta actuació ha estat de 87.568 euros.
 

Restes arqueològiques descobertes al solar on hi havia les anomenades 'cases de la Catedral'. Foto: Cedida