Assajos amb ultrasons per controlar el musclo zebra en embassaments

La investigació, duta a terme per Endesa, permetria traslladar en el futur este mètode, desenvolupat al laboratori, en emplaçaments reals

Exemplars de musclo zebrat
Exemplars de musclo zebrat | Endesa
Redacció
29 de juliol del 2016
Actualitzat el 02 d'agost a les 8:47h
Endesa està desenvolupant uns assajos per controlar les poblacions de larves de musclo zebrat als embassaments. El darrer mètode provat per evitar-ne la propagació i eradicar-los eventualment és l’ús d’ultrasons, els quals permetrien controlar esta espècie invasora procedent dels mars Negre i Caspi i que ja que és una amenaça per a la major part dels ecosistemes aquàtics ibèrics.
 
La investigació s’ha desenvolupat el Centre d’Estudis i Documentació d’Endesa (CEIDE), proper a l’embassament de Riba-roja d’Ebre, el primer de l'Estat on es va identificar la presència del musclo zebrat ara fa 15 anys i on les instal·lacions estan íntegrament dedicades a l’estudi de mètodes de control d’esta espècie. De fet, en l’actualitat l’Ebre és el riu de la Península on esta espècie té una presència més extensa.

Anteriorment ja s’havien estudiat d’altres mètodes de tractament amb radiació ultraviolada i amb ozó, esta vegada, els assajos es fan amb ultrasons, respectuosos amb el medi ambient. L'objectiu de l'estudi és determinar la viabilitat de les larves de musclo zebrat després d’haver rebut el tractament, així com la seua capacitat de fixació i colonització del substrat, ja que se sap que estes ones sonores tenen afectació sobre les larves, que perden la capacitat de fixar-se i, per tant, de desenvolupar-se. Amb esta via d’investigació s’espera poder traslladar este mètode, desenvolupat al laboratori, en emplaçaments reals. A més, la informació obtinguda sobre les preferències del mol·lusc i la seua resposta a diversos tractaments afavorix el disseny de programes de seguiment i gestió integrada del control d’esta espècie.
 
Este estudi, que compta amb la col·laboració d’Eccus –consultora ambiental– ha format part dels projectes exposats durant el XVIII Congrés de l’Associació Ibèrica de Limnologia, celebrat a Tortosa, on també s’han explicat els perjudicis socials i econòmics a les masses d’aigua infestades pel musclo zebrat, que són prou coneguts: des de les limitacions en les captacions d’aigua fins a afectacions als usos recreatius, a banda dels dràstics efectes ecològics sobre l’ecosistema aquàtic envaït.

A la conca del riu Ebre, el musclo zebrat perjudica el correcte funcionament de les centrals hidroelèctriques d’Endesa –concretament les de Mequinensa, Riba-roja i Flix – en obstruir les captacions i les conduccions d’aigua d’estes instal·lacions.