Tarda de bous accidentada a la Ràpita

Un jove resulta ferit per una cornada i un bou mort sobtadament després d’envestir un dels elements de la plaça

El trasllat del bou a l'interior del caixò va ser ocultat amb llençols.
El trasllat del bou a l'interior del caixò va ser ocultat amb llençols. | S.C.
Aguaita.cat
27 de juliol del 2016
Actualitzat a les 18:21h
Les Festes Majors de la Ràpita van donar este dimarts el tret d’inici a les tardes de bous amb una jornada accidentada. Es tractava d’una diada especial, que havia aixecat força expectació entre els aficionats taurins. La Penya Ràpita Cerril, en motiu del seu 15è aniversari, va organitzar una tarda amb 4 bous cerrils de les ramaderia Sergio Centelles Badal, d’Ares del Maestre (Castelló), que a la nit havien de ser embolats.

La tarda va començar amb els carros i cadafals plens de públic i de toreros a la plaça enmig d’un ambient festiu, però als pocs minuts de la solta del primer bou cerril un jove de va ser cornejat i va haver de ser traslladat ferit a l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Segons ha explicat a l’aguaita.cat el regidor de Festes, Enric Vidal, “el jove va ser traslladat a l’Hospital Verge de la Cinta, però es troba bé”. Pel que sembla, va patir una cornada sense afectació muscular ni en cap òrgan “i se’l van endur per fer un drenatge de la ferida i evitar infeccions posteriors”.  Després d’estes accident, la jornada es va poder reemprendre sense problemes, ja que la plaça no es va haver de quedar sense ambulància medicalitzada.

Tot i això, en l’últim bou es va viure un incident tràgic. L’animal va morir sobtadament quan va envestir amb el cap la proa d’una antiga barca de pesca habilitada en un dels cantons de la plaça com un element més de toreig, tal com va poder presenciar este diari, que era a la plaça en el moment dels fets. Tot indica que es tractaria d’un accident fortuït, com així ho han corroborat tots els testimonis consultats.

Immediatament després de l’accident, una multitud va dirigir-se cap al bou, on es van intentar fer algunes tasques de reanimació, però l’animal va morir pràcticament a l'acte.

Membres de la penya i aficionats van ajudar a carregar el bou amb un dels caixons de transport del cerrils, mentre desenes de persones tapaven l’escena amb llençols i posteriorment una excavadora es va emportar l’animal de la plaça. Segons ha detallat Vidal, “una empresa especialitzada s’endurà l’animal entre avui i demà per dur-lo a una incineradora d’animals, tal com marca el protocol en estos casos”.

La jornada va acabar sense més incidents, amb l’embolada dels 3 bous restants. 

L’Agrupació de penyes felicita la penya Ràpita Cerril i insisteix que ha estat un accident fortuït

Una de les reaccions a la notícia ha arribat de part de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, la junta de la qual ahir tenia una representació a la plaça de bous de la Ràpita.  El seu president, Ximo Martí, ha valorat els fets l’aguaita.cat.

Pel que fa  la cornada “és un fet que forma part de la festa, és un risc que comporta la festa i que pot passar”, ha explicat Martí, que ha celebrat que el jove torero es trobe bé.

En quant a la mort del quart bou cerril de la tarda, Martí insisteix que “va ser un accident fortuït” que des de l’Agrupació lamenten, però recorden “que pot passar”.  “Són fets aïllats”, destaca el president de l’entitat. De fet, Martí subratlla que “s’han fet estudis que demostren que els animals pateixen més incidents dins de les pròpies ramaderies en el treball diari que a les places en les tardes de vaques”. En concret, Martí ha assenyalat que en el cas dels cerrils, es tracta de bous molt braus “que no han sortit mai a cap plaça i que es poden donar més cops que un altre animal que estigue acostumat”.

Des de l’Agrupació de Penyes també s'ha volgut reconèixer la tasca duta a terme durant la tarde d’ahir per la Penya Ràpita Cerril: “valorem molt l'alta participació que es va viure ahir a la plaça de la Ràpita, segurament cap acte de les festes majors del poble aplegarà tanta gent”, ha destacat Martí.