El govern realitzarà un estudi de geolocalització i documentació de totes les fosses de les Terres de l'Ebre

L'estudi ha estat encarregat a la Universitat Rovira i Virgili

El conseller Romeva durant l'homenatge a les víctimes i combatents de la batalla de l’Ebre.
El conseller Romeva durant l'homenatge a les víctimes i combatents de la batalla de l’Ebre. | Gencat
Redacció
25 de juliol del 2016
Actualitzat el 26 de juliol a les 18:25h
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha anunciat este migdia des de la Cota 705 de la serra de Pàndols, al municipi de Pinell de Brai (Terra Alta), que el Departament que encapçala ha encarregat la realització d’un estudi per geolocalitzar i documentar totes les fosses del període de la Guerra Civil a les Terres de l’Ebre, que inclourà les comarques següents: Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre, Terra Alta, i també el Priorat.
 
Romeva ha destacat que es tracta de la primera iniciativa en este sentit per part del Govern i que “pretén avançar en la dignificació de totes les víctimes i afectats per la guerra a l’Ebre”, i conèixer així el nombre, la seua localització i tenir-les documentades com a primer pas per poder-hi actuar. El conseller ha fet este anunci este matí després d’assistir a l’acte d’homenatge a les víctimes i combatents de la batalla de l’Ebre, un dels actes commemoratius del programa de memòria dels 80 anys de la Guerra Civil, celebrat davant del Monument de la Pau situat a la Cota 705 de la serra de Pàndols, al municipi de Pinell de Brai (Terra Alta). El conseller Romeva ha indicat que la commemoració té la voluntat de “contribuir fermament a la consolidació d'una país i d’un societat de pau, on no hi cap l’oblit.”
 
Segons Romeva, “Catalunya té un deute de reconeixement amb la generació que va viure la Guerra Civil” i “és un deure del Govern redreçar aquesta situació”. En este sentit, Romeva ha posat en valor la tasca que es duu a terme des del conjunt del Memorial Democràtic i des d’organismes més específics com el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE).
 
El Govern ha encarregat l’estudi a la Universitat Rovira i Virgili, que el durà a terme durant el segon semestre de 2016. Els treballs permetran localitzar totes les fosses i també els punts on s’han trobat restes òssies humanes en superfície a la zona. De cada fossa se’n farà una fitxa amb la informació següent: coordenades UTM, localització amb cartografia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICCG), fotografia del lloc, resum històric i fonts documentals i/o orals consultades. Alhora, s’especificarà si la fossa està plenament confirmada, si és probable o bé ja ha estat intervinguda, si és de soldats (indicant l’exèrcit: republicà o rebel) o de civils, com també el nombre de persones inhumades i la relació dels òbits, si n’hi ha.
 
Esta actuació permetrà completar el mapa de fosses i repressió de Catalunya i es fa conjuntament amb l’actualització, el canvi tecnològic i la conversió de dades de la nova versió del Mapa de Fosses i Repressió de Catalunya que estarà disponible durant l’últim trimestre de 2016.