Senyalitzaran els punts de la Via Verda de la Terra Alta des dels que es pot trucar al 112

El conseller Jané també s’ha reunit amb els alcaldes de la Terra Alta on els fets delinqüencials s’han reduït un 24% segons les dades interanuals que van de juny 2015 a juny 2016

Les senyals s'instal·laran en els punts on hi ha cobertura per trucar al 112 en casos d'emergència.
Les senyals s'instal·laran en els punts on hi ha cobertura per trucar al 112 en casos d'emergència. | Generalitat
Redacció
22 de juliol del 2016
Actualitzat a les 17:38h
El Departament d’Interior i el Consell Comarcal de la Terra Alta han signat este matí un conveni de col·laboració per instal·lar al llarg de la Via Verda i altres zones i espais naturals, camins i senders de la comarca, senyals que indiquen els punts des dels quals hi ha cobertura per trucar al telèfon d’emergències 112 de Catalunya.
 
L’objectiu del conveni és posar a disposició dels ciutadans, ens, associacions i organismes, la informació sobre els punts concrets des d’on es pot avisar al Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya (CAT112, que gestiona el telèfon d’emergències 112 i està adscrit al Departament d’Interior) en els recorreguts que transcorren per zones amb poca o gairebé sense cobertura, i poder programar així excursions més segures.

Fruit del conveni signat avui s’instal·laran senyals de punt de cobertura 112 emergències al llarg de la Via Verda de la Terra Alta en els quals hi haja poca cobertura telefònica mòbil. La Via Verda transcorre pels termes municipals  d’Horta de Sant Joan, Bot, Prat de Comte, Gandesa i el Pinell de Brai i l’any passat va rebre la visita de 35.511 caminants i 33.820 ciclistes.  
 
Estos pals consten d’un número de matrícula per tal que el ciutadà que necessite contactar els serveis d’emergència no haja d’indicar la seua posició, ja que les dades d’aquell senyal estan introduïdes a la cartografia del 112. Per tant, quan la persona truque al 112 i indique la matrícula que figura en el pal de senyalització, de forma automàtica els cossos d’emergència sabran on es troba.
 
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya es pot contactar via telèfon mòbil des de qualsevol punt del país on hi hagi cobertura d’algun operador de telefonia, encara que no siga la que un té contractada per al seu aparell. Amb tot, un 13% del territori català no té cobertura de cap mena, sobretot en zones rurals o muntanyoses, per la qual cosa no es pot contactar amb el Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència CAT112.
 
El Consell Comarcal de la Terra Alta identificarà els punts més adequats, per ser els més transitats pels excursionistes i amb riscos detectats, i que reunisquen els requisits de cobertura, i facilitarà la informació necessària al telèfon 112 relativa als itineraris, camins i vies de circulació dels espais que gestiona. També s’encarregarà de la senyalització dels punts de cobertura dins les vies i espais naturals seleccionats.
 
Per la seva banda, el CAT112 assignarà un número de matrícula identificador individual a cada senyal de punt de cobertura 112; i es coordinarà amb el Consell Comarcal per tal que es duga a terme la senyalització dels punts que disposen de cobertura de telefonia mòbil.
 
El conveni l’han signat el conseller d’Interior, Jordi Jané, i el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, acompanyats del director del CAT112, Federic Adan.
 
El titular d'Interior donat importància a la signatura d'este conveni perquè "saber exactament on hi ha cobertura és exactament l'objectiu d'este conveni, amb els pals de cobertura tindrem la geolocalització exacta d’aquelles persones que tinguen una emergència".
 
Per la seua part, el director del CAT112, Federic Adan, ha explicat que la idea del conveni és clara: "La gent que surti a passar una estona d'oci que ho faci amb seguretat, que tothom estigui informat d'on hi ha cobertura". Adan ha recordat que els pals de cobertura que s’instal·laran properament a la zona estaran incorporats en un mapa interactiu on tothom que vulga planificar la seua sortida o excursió podrà fer-ho sabent on trobarà cobertura.
 
El president del consell comarcal, Carles Luz, ha tingut paraules d’agraïment per al departament d'Interior pel compromís de tirar endavant el projecte: "Vam parlar-ne fa només uns mesos i ja és una realitat, amb este conveni donarem un servei més als nostres veïns i visitants i farem de la Terra Alta una comarca encara més segura".
 
Actualment ja hi ha senyalitzats 381 pals a diversos punts del país:
Parc Natural de la Muntanya de Montserrat; Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa; Espai Natural de les Guilleries-Savassona; Massís de les Gavarres; Parc de la Serralada de Marina; Parc de la Serralada Litoral; Parc del Castell de Montesquiu; Parc del Foix; Parc del Garraf; Parc del Montnegre i el Corredor; Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac; Parc Natural del Montseny i Osona.
 
 Alhora, el CAT112 està treballant en la senyalització de:
•      Refugis i senders amb la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).
•      Parc Natural del Cadí-Moixeró (PNCM).
•      Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP).
•      Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (PNAESM)
•      Altres camins i senders de l’Alt Pirineu i Aran (APiA).
 
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya és un servei públic universal i gratuït, que funciona les 24 hores del dia tots els dies de l’any i que atén les trucades relatives a emergències policials, mèdiques, d’incendis i salvaments, de Protecció Civil, i de qualsevol altre tipus, però és possible contactar-hi només des de zones on hi ha cobertura d’algun dels operadors de telefonia mòbil. 
 
A més, recentment, el CAT112 ha recollit tota la informació dels pals de cobertura i els refugis, i s’ha publicat mitjançant un mapa interactiu (http://112.gencat.cat/ca/que-fem/pals-de-cobertura) perquè qualsevol ciutadà pugui consultar els punts de cobertura 112 al llarg del territori català; consultar les zones de cobertura teòrica de telefonia mòbil; consultar els refugis i planificar rutes mes segures gràcies a les diferents capes cartogràfiques utilitzades.
 
Reunió amb els alcaldes de la Terra Alta
El conseller Jané s’ha reunit amb els alcaldes de la Terra Alta per analitzar les dades de seguretat del territori i ha explicat que “la comarca de la Terra Alta té una mitjana de 27 fets delinqüencials per cada 1.000 habitants, molt per sota de la mitjana del total de Catalunya que és de 64 fets per 1.000 habitants”. Jané ha donat valor a la reducció d’un 24% dels fets delictius, segons les dades interanuals que van de juny 2015 a juny 2016.

El titular d’Interior ha destacat que “a diferència del global de Catalunya, on preocupa l’augment de robatoris amb força a domicilis, en el cas de la Terra Alta han baixat considerablement, concretament, un 15%”.

El conseller Jané  ha destacat que la comarca de la Terra Alta és una de les més segures de Catalunya, amb el nombre de delictes molt per sota de la mitjana de Catalunya.  Jané ha posat de relleu la gran afluència de turistes que s'hi apropen, "sobretot a la Via verda. És un reclam turístic”- ha dit- "per on hi passen  prop de 50.000 usuaris cada any".