L'ús de gallinassa o purins com adob per al cultiu de l'arròs pot reduir fins a un 88% el costos de fertilització

El Departament d'Agricultura i l'IRTA difonen els resultats d'una dècada d'estudis al Delta per animar als agricultors a reutilitzar els residus orgànics de la ramaderia

Un pagès llegeix un dels cartells informatius en la jornada sobre 10 anys d'assaigs de la fertilització orgànica al cultiu de l'arròs a Deltebre
Un pagès llegeix un dels cartells informatius en la jornada sobre 10 anys d'assaigs de la fertilització orgànica al cultiu de l'arròs a Deltebre | Anna Ferràs
ACN
21 de juliol del 2016
Actualitzat a les 18:45h
Complerts deu anys de proves als arrossars del delta de l'Ebre, l'IRTA i el Departament d'Agricultura han presentat els resultats sobre els assajos de la fertilització orgànica. Les dades aportades pels tècnics corroboren que canviar l'adob mineral, amb que es fertilitza tradicionalment l'arròs a la zona, per gallinassa pot suposar una reducció del 21% dels costos de fertilització. Fins i tot, canviar l'adob mineral per purins pot reduir aquests costos un 88%. A més, el rendiment dels cultius és igual o fins i tot millor, en certs casos.

La tecnologia aplicada a la maquinària pot ajudar els agricultors a assolir este repte. Com ha assenyalat Jaume Boixadera, cap del Servei de sòls de la Generalitat, amb els assajos es vol fonamentar, des del coneixement, la utilització de materials orgànics, com la gallinassa o purins de porcs, molt abundants al territori, en el cultiu de l'arròs, i demostrar que no suposa problemes de rendiment o altres. "Es tracta d'aprofitar els avantatges ambientals i econòmics que això comporta", ha dit. Este tipus de fertilització requereix assajos de llarga durada, deu anys en el cas dels purins i cinc en el cas de la gallinassa, que s'han assolit als camps de proves del delta de l'Ebre aquest 2016.

"Hem vist que es pot substituir l'adob mineral per adob orgànic amb una part complementada o no amb fertilització mineral, més necessària en la cobertora en els sòls més arenosos o allò on es vol tenir més producció. L'essencial és que hem vist que amb moments d'aplicació i quantitats adequades es pot fer sense pèrdua econòmica ni de gestió", ha remarcat Boixadera.

De fet, els exemples que s'han explicat este dijous a una cinquantena d'arrossaires, demostren que una estratègia de fertilització únicament d'adob mineral, amb una aplicació de 170 quilos de nitrogen per hectàrea i un adob amb fòsfor i potassi, té un cost de 298 euros per hectàrea, mentre que amb una estratègia de la mateixa quantitat, només aplicant purí porcí d'engreix, el cost és de 38 euros per hectàrea, un 88% menys. També amb la fertilització amb gallinassa en una terra argilosa que només necessita una única cobertora, el cost es redueix un 22%, a 235 euros.

Boixadera ha apuntat però que la conversió no serà igual de fàcil per a tots els agricultors. Aquells més pròxims a zones ramaderes poden tenir més facilitats per emprendre este canvi i cal que els arrossaires tinguin molt present la importància del coneixement de la utilització de l'adob orgànic. "S'ha de saber que la fertilització orgànica necessita, més encara que la fertilització mineral, les anàlisi de sòls perquè cada uns quants anys cal veure el resultat d'allò que s'ha estat aplicant. Ho pot fer qualsevol productor, hi ha maquinària i molts avenços per fer millors aplicacions. És una aposta ferma del Departament d'Agricultura", ha apuntat. Més enllà de les jornades Boixadera ha recordat que des de la web s'ofereix assessorament a tots els casos particulars.

La tècnica de l'Oficina de fertilització, Gemma Murillo, ha remarcat que l'avantatge d'este tipus de fertilització orgànica és la millora de la qualitat del sòl. "Aporten molts altres micronutrients que els fertilitzants minerals no poden aportar i milloren la qualitat del sòl i suposa una millora qualitat ambiental i el rendiment del cultius", ha explicat. El desavantatge és, en canvi, el requeriment que la dosificació dels productes siga correcta. Per facilitar-ho, el Departament actualment oferix ajudes per renovar la maquinària d'aplicació i que es puga controlar més fàcilment les dosificacions, perquè siguen correctes i molt equivalents, encara que no tan ajustades com permet l'adob mineral. "Permeten saber què s'està aportant en cada moment al camp", ha detallat Murillo.