Pesquen un dels silurs més grans de l'Estat a Mequinensa

Superava els 2,5 metres i els 100 quilos | La llei aragonesa permet retornar espècies invadores a l'aigua

Imatges del silur capturat esta setmana a Mequinensa.
Imatges del silur capturat esta setmana a Mequinensa. | Ajuntament de Mequinensa
Redacció
20 de juliol del 2016
Actualitzat a les 17:49h
Un veí de la localitat francesa de Llemotges que passava uns dies de vacances amb la família practicant la pesca esportiva a l'embassament de Mequinensa ha capturat un silur de més de 100 quilograms de pes i 2,64 metres, un dels de major longitud capturats mai a l'Estat, segons informa l'Ajuntament de Mequinensa en una nota de premsa. 

Sobre les 11 del matí l'exemplar mossegava l'ham, amb un esquer artificial, a la desembocadura del riu Segre a l'Ebre, al vedat "El Silur", a la cua de l’embassament de Riba-roja i ja sota el pont del Segre a Mequinensa. De seguida va notar que es tractava d'un silur de grans dimensions però fins poc més d'una hora després no es va confirmar que es tractava d'una captura de rècord i molt complicada ja que el francès pescava utilitzant un "ànec de pesca", una petita embarcació inflable per a una persona. Un cop mesurat, l'animal, visiblement esgotat va ser tornat a l'aigua. 

Fa dos anys, en estes mateixes aigües, dos pescadors autríacs van pescar un silur albí de 86 quilos

Per què es retornen estes espècies invadores a l'aigua?

Mentre la Llei a estatal prohibeix tornar a l'aigua els exemplars d'espècies exòtiques invasores després d'haver estat capturats, el Pla General de Pesca d'Aragó permet practicar la captura i solta de certes espècies invasores en determinades zones. El silur, per exemple, es pot "capturar i deixar soltar" en l'eix principal del riu Ebre, en els seus canals i sèquies, en els embassaments de Riba-roja i Mequinensa i al riu Cinca des de la confluència amb el riu Alcanadre fins a la confluència amb els rius Cinca i Segre.

Tot això podria canviar, però, si entra en vigor una sentència del Tribunal Suprem del mes de març passat que prohibeix la pesca d'espècies invadores.  En l'informe annex a la sentència es justifica esta prohibició al·legant que estos peixos són nocius per als exemplars autòctons de la zona i advoquen per la seua mort en el cas que es capturen. 

Els pescadors encara poden seguir capturant i deixant anar als rius espècies com el silur. Però no ho podran fer a partir de la publicació de la sentència del Suprem en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
 

El silur feia més de 2,5 metres i superava els 100 quilos. Foto: Ajuntament de Mequinensa