La millor música de cambra europea sonarà a Amposta per donar-se a conèixer

El primer DeltaChamber Music Festival vol convertir-se en un projecte pedagògic de futur per a la formació de noves generacions d'intèrprets

La regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Amposta, Inés Martí, al centre, compareix acompanyada dels directors del DeltaChamber Music Festival, Laura Ruiz i Pau Rodríguez
La regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Amposta, Inés Martí, al centre, compareix acompanyada dels directors del DeltaChamber Music Festival, Laura Ruiz i Pau Rodríguez | Marsal J.
ACN
20 de juliol del 2016
Actualitzat el 21 de juliol a les 18:08h
La música de cambra a l'abast de tots els públics. El primer 'DeltaChamber Music Festival' portarà a Amposta, els pròxims 29 i 30 de juliol al Museu de les Terres de l'Ebre, alguns dels més reconeguts músics professionals de l'escena europea en dos concerts, en jornades consecutives però amb repertoris diferents, amb l'objectiu d'apropar aquest gènere a la població del territori. Ho faran amb una proposta de música "fàcil" i "propera", amb peces de Prokofiev, Schoenfield, Tomasi o Ravel, entre d'altres.

El festival és, precisament, una iniciativa de dos joves músics de la població, exalumnes de la Lira Ampostina, Laura Ruiz i Pau Rodríguez, que des de fa anys desenvolupen la seva carrera a Europa. "Volem apropar el que fem a l'estranger, la música de cambra, en aquest cas, a les Terres de l'Ebre", subratlla Ruiz com a primer objectiu. Amb la denominació "Impressions etèries", el programa dels dos concerts que formen el festival abasten des del final del període clàssic fins als nostres dies, amb una especial atenció a la música de cambra impressionista. També, però, en el repertori tindran cabuda sonoritats d'antigues civilitzacions orientals i occidentals. Seran obres, segons ha precisat Ruiz, "molt fàcils o properes", no tant pel que fa la seva execució musical.

Els concerts oferiran peces diferents cadascun dels dos dies i presentaran alguna peça "sorpresa" vinculada amb el territori. "Volem contagiar que no és música llunyana o per a públic amb vestit i corbata. Som gent jove que vivim coses increïbles i ho volem compartir", afegeix la codirectora.

El festival, a més, té previst obrir els assajos previs al públic perquè pugui familiaritzar-se i conèixer de primer mà com treballen els intèrprets. A la llarga, de fet, el certamen vol esdevenir un projecte pedagògic. És el que han batejat com a 'Young Talents'. Una iniciativa que vol tenir continuïtat durant els pròxims anys amb un procés de selecció per a diferents instruments i la col·laboració amb una escola superior que acrediti les tasques efectuades.

Músics de renom internacional, 'concertinos' de les millors orquestres d'Europa i catedràtics en la matèria hi participaran de forma desinteressada –l'Ajuntament d'Amposta, a més d'entitats i empreses, aportaran recursos logístics i per al seu manteniment-, atrets per l'entorn natural, el clima i la gastronomia del territori. Alguns solistes procedeixen també de Catalunya, les Balears i l'Estat Espanyol, però també d'Alemanya, Àustria, Polònia o França.