Els taurins denuncien un whatsapp «provocador» dels animalistes als bous de les festes de Santa Bàrbara

Anima Naturalis acusa el president de les penyes taurines de crear "tensió i odi" cap als activistes contraris a la festa

Imatge d'una tarda de bous a Santa Bàrbara les passades festes.
Imatge d'una tarda de bous a Santa Bàrbara les passades festes. | La Plana Ràdio
Redacció
20 de juliol del 2016
Actualitzat a les 12:53h
La comissió de bous de Santa Bàrbara denuncia, en un comunicat de premsa, els intents de “provocació” per part de membres de l’entitat Animalista Anima Naturalis en els transcurs dels actes taurins de dissabte passat, celebrats en el marc de les Festes Majors del municipi.

Segons descriu el comunicat, “els antitaurins volien provocar sense èxit a un membre de la comissió de Bous de Santa Bàrbara, enviant - li un missatge on se li deia que era un covard i que tenien molta gent gravant per la plaça”, concretament el missatge va ser enviat a Joaquim Martí, qui també és president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre. Segons destaca el comunicat, la comissió va optar per  “no caure a les provocacions” i va posar els fets en coneixement dels Mossos d’Esquadra.



Així mateix, la comissió de bous de Santa Bàrbara denuncia també que els membres de les entitats animalistes “no estan complint el fet de tindre un lloc habilitat per a ells”, ja que alguns d’ells, segons el comunicat van estar “escampats per la plaça” i d’altres “fins i tot van pujar als corrals sense cap permís”. “Només busquen la provocació cosa que ha quedat mes que demostrada”, conclou el comunicat.


A banda d’estos fets, la comissió ha volgut subratllar que la setmana taurina de Santa Bàrbara “ha transcorregut amb una participació excel·lent” i que, a més, s’ha introduït el bou capllaçat nocturn, l’acte “que més participació ha tingut”, asseguren.  La setmana taurina també va comptar amb el VIII Concurs de Ramaderies i una tarde amb la ramaderia navarresa de Arriazu com a protagonista.

Jornada tranquil·la que va acabar amb un “ambient tens”

Per la seua banda, la presidenta d’Anima Naturalis Aïda Gascón argumenta que el missatge dirigit a Ximo Martí on se’l titlla de “covard” era “personal”. “El que va fer ell va ser publicar-lo a Facebook. Això és una mostra més del seu ànim de crear tensió i odi cap a nosaltres. Si hagués volgut jo també ho hagués fet públic al meu Facebook en comptes d’enviar-li a ell”, argüeix Gascón.  Segons relata la presidenta d’Anima Naturalis, la regidora de Festes de la població va acompanyar els membres de l’entitat al carro de l’Ajuntament, on se’ls va assignar un espai per poder seguir la jornada de bous. “Era un lloc molt petit i des d’allà el que van fer va ser moure el calaix per embolar el bou i el van posar just en una zona estratègica on des de la grada de l’Ajuntament no es podia veure res”, un fet que els animalistes interpreten que va ser “clarament intencionat”, per tal que no puguessen “veure ni gravar”. “El missatge respon a això”, assegura Gascón.

A banda d’este fet, els Anima Naturalis destaca que “l’ambient va ser molt calmat durant gairebé tota la jornada”. Però asseguren que això va canviar en el moment que Ximo Martí va llegir un manifest en defensa de les festes amb bous: “en aquell moment es van encendre els ànims. Tota la gent que hi havia sota la plaça es va posar just on estàvem nosaltres a xiular-nos, a insultar-nos, amenaçar-nos,... tot plegat va ser provocat per aquest discurs. Si no ho hagués fet, no hagués pasat res”. Gascón explica que a l’acabament del bou embolat van haver de ser escortades pels Mossos d’Esquadra fins al cotxe: “ens van tirar pedres al cotxe i ens van donar alguns cops al vehicle. Va ser tens”, assegura. Segons la portaveu d’Anima Naturalis “el discurs de Ximo va incitar els ànims. Sembla que busca que ens facin fora del poble a patades”, conclou.