El diari britànic 'Daily telegraph' recorda l'inici de la Guerra Civil visitant les Terres de l'Ebre

Un reportatge de la secció de viatges recorre diferents espais de la batalla de l'Ebre en el 80è aniversari del cop d'estat franquista

1200_1468944520kerr1
1200_1468944520kerr1 | DailyTelegraph.co.uk
Redacció
19 de juliol del 2016
Actualitzat a les 23:13h
Un article del diari britànic Daily telegraph, titulat Homage to the fallen of Catalonia, 80 years on (Homenatge als caiguts de Catalunya, fa 80 anys) recorre els espais de la Guerra Civil a les Terres de l'Ebre en commemoració del 80è aniversari del cop d'estat que donar inici al conflicte. El redactor de viatges Michael Kerr va fer recorregut pels paisatges de la batalla de l'Ebre, des del Priorat fins a Tortosa.

El viatge de Kerr comença a la Bisbal de Falset (el Priorat) amb el testimoni de dos angleses membres d'una entitat per la recuperació de la memòria històrica. En este punt, Kerr aporta l'observació d'un investigador britànic que diu que "Catalunya està a quilòmetres de distància d'Espanya" en memòria democràtica.

El periodista del Telegraph seguix la ruta per la Terra Alta, la qual definix com les highlands catalanes. "El districte més pobre de Catalunya financerament però certament no quant a escenaris", escriu Kerr admirat pels paisatges d'esta comarca. El reportatge recorre espais emblemàtics de la batalla de l'Ebre, endreçats pel COMEBE, com el monument a les Brigades Internacionals de la cota 705 a la serra de Pàndols o el Poble Vell de Corbera.

Riu avall, Kerr fa cap a Miravet, on observa des del castell "unes vistes glorioses", i des d'allà va darrere les passes d'Ernest Hemingway, que el 1938 va vindre des de Barcelona a fer de corresponsal a la batalla de l'Ebre. El reportatge del Telegraph reproduïx unes línies que va escriure l'escriptor nord-americà que descriuen molt gràficament els bombardejos de Tortosa: "Quan soltaven [els bombarders] la sobtada tempesta de la seua càrrega, la petita ciutat de l'Ebre desapareixia en un ascendent núvol groc de pols". Kerr acabava el seu periple gaudint del circuit tortosí sobre Hemingway que ofereix l'empresa de rutes guiades sobre la batalla de l'Ebre Terra Endins.