Trens Dignes considera una «concessió» l'ampliació dels horaris de l'R-16

La plataforma veu en els nous horaris una maniobra per evitar a Renfe pagar als usuaris pels retards

Quatre membres de la Plataforma Trens Dignes en roda de premsa per valorar la revisió dels horaris de l'R16.
Quatre membres de la Plataforma Trens Dignes en roda de premsa per valorar la revisió dels horaris de l'R16. | ACN
Redacció
19 de juliol del 2016
Actualitzat a les 23:42h
La plataforma Trens Dignes de les Terres de l'Ebre i el Priorat fa una valoració agredolça dels darrers anuncis sobre la mobilitat ferroviària entre l'Ebre i Barcelona. Quan encara s'estava celebrant la posada en marxa, al novembre, de quatre serveis d'Euromed des de l'estació de l'Aldea, Trens Dignes ha conegut la decisió de sumar una mitjana de 8 minuts per servei en els horaris oficials dels trens de la línia de rodalia R-16. L'acceptació per part de la Generalitat d'esta modificació no ha agradat la plataforma que ho ha qualificat de "concessió" i "d'acceptació d'una debilitat davant ADIF i Renfe". Per a la plataforma esta reprogramació només servirà per evitar que els retards que s'acumulen no superen els 15 minuts a partir dels quals Renfe ha de fer la devolució del preu del bitllet. "Els 8 minuts de mitjana cobrixen el fet que se seguiran anant amb retard però no hauran de tornar diners", ha denunciat el portaveu de Trens Dignes, Josep Casadó.

Tenint en compte que només durant el mes de juny passat, 8.000 usuaris van reclamar la devolució el preu dels bitllets pels retards acumulats en esta línia R-16 de rodalia, l'oficialització dels retards en els horaris evitarà estes indemnitzacions a Renfe, que només està obligat a tornar els diners quan se superen els 15 minuts de retard i sempre que este siga per causes pròpies de la concessionària del servei.

Trens Dignes ha tornat a valorar molt positivament la previsió de posar en marxa quatre serveis per sentit de l'Euromed al mes de novembre com també ha celebrat el nou tren anunciat entre Tortosa i Barcelona, que sortirà a les 20.58 hores de la capital ebrenca, a partir del setembre. "Està bé es pose en marxa. Per tant, en certa manera, estem agraïts que ens donen, encara que siga per la porta del darrere,  les reclamacions de fa 20 anys", ha assenyalat Casadó.

La plataforma també ha recriminat a la Generalitat que no haja materialitzat la denúncia anunciada fa unes setmanes contra Renfe i ADIF. "La situació a les dos línies –l'R-15 i l'R-16- seguix sent igual d'horrorosa i hi falta inversió. Seguirem lluitant i pressionant", ha recordat el portaveu de l'entitat.