Un centenar de poetes i artistes han recitat des dels balcons de Riba-roja d'Ebre

Tanca el IV Festival de Poesia als Balcons amb un balanç molt positiu per part de l'Ajuntament i els poetes convidats

Acte central del Festival Poesia des dels Balcons de Riba-roja d'Ebre
Acte central del Festival Poesia des dels Balcons de Riba-roja d'Ebre | Cedida
Redacció
18 de juliol del 2016
Actualitzat a les 18:00h
La quarta edició del Festival Poesia des dels Balcons de Riba-roja d'Ebre ha finalitzat després d'un cap setmana intens, per on han passat un centenar de poetes i artistes i que ha estat possible gràcies a la feina de molts voluntaris. Sense oblidar-se de la hospitalitat dels veïns que han obert els seus balcons a la poesia i, en alguns casos, han acollit als poetes a casa seva.

Amb tot plegat, esta edició s’ha consolidat com una cita de la millor poesia catalana contemporània de l’estiu, reunint, entre altres, noms com Francesc Parcerisas, degà de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC); Laura Borràs, directora de la ILC; el poeta Jordi Pàmias, Creu de Sant Jordi; Carles Duarte, president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts; Eduard Sanahuja, guanyador dels Jocs Florals de Barcelona d’aquest 2016; Xavier Macià, Àngels Marzo o Nati Soler, a més de les cantautores Mirna Vilasís, Montse Castellà o Mariona Sagarra, entre moltes altres personalitats.

Pel pregoner del festival, el degà de la Institució de les Lletres Catalanes, Francesc Parcerisas, es tracta d’una "iniciativa única" que "hauria de tenir continuïtat", va assenyalar, transmetent als riba-rojans el pensament del president Puigdemont. "És un referent cultural de tot un poble", va insistir Parcerisas, que va remarcar que "la implicació de tots és extraordinària", i que cal que "veïns i institucions facin tot el possible perquè tinga continuïtat".

Sobre la poeta homenatjada, Rosa Fabregat, el pregoner va recordar que "forma part de tota una generació d’escriptors que a fina s dels anys 70 van eclosionar, a través de diferents arts", i que "s’ha convertit en un referent de la literatura catalana". Així mateix, es va referir a Fabregat com una "revolucionària", sobretot pels temes que ha tractat en la seva obra, com ara la feminitat, la relació de parella o la maternitat. La mateixa Fabregat va agrair de tot cor l'homenatge que li van dedicar: "Gràcies, moltes gràcies Riba-roja per este homenatge, este regal, que em feu en vida".

Balanç positiu des de l'organització del certamen
L’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez, ha qualificat el festival de "fantàstic", destacant precisament la "molt bona assistència dels veïns als actes programats", així com el "molt bon treball del voluntariat i de les famílies acollidores". També ha posat en valor que l’organització, en general, ha estat millor que la d’anteriors edicions. Suárez, a més, va tenir l’oportunitat de compartir una reflexió sobre el festival amb el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que va visitar el municipi dissabte i que va traslladar a l’alcalde la seva voluntat per "ampliar i millorar" l’esdeveniment.

Per la seua banda, el director de Poesia des dels Balcons, Josep Maria Viñes, s’ha mostrat molt satisfet amb el resultat d’enguany i s’ha referit al cap de setmana com un "petit miracle", i la nit de dissabte com una "nit màgica". A la vegada, ha explicat que tots els participants, i especialment Rosa Fabregat, "han gaudit moltíssim i tenen moltes ganes de tornar". En aquest sentit, ha agraït especialment "el suport rebut de cara a seguir treballant".

Així, ara és moment de fer balanç, i "després d’una avaluació de com ha anat enguany el festival, caldrà veure com s’ha de desenvolupar a partir de l’any que ve", ha conclòs l’alcalde.