El Parc Natural dels Ports recupera l'habitat natural al naixement del riu Sénia

S'ha eliminat un dic de contenció al barranc de la Fou que perjudicava a la conservació d'espècies protegides

El barranc, un cop finalitzada la seva naturalització
El barranc, un cop finalitzada la seva naturalització | Cedida
Redacció
14 de juliol del 2016
Actualitzat a les 16:20h
El Parc Natural dels Ports ha finalitzat les tasques de naturalització i millora de l’hàbitat fluvial del barranc de la Fou, a la Sénia, que ha consistit en l’eliminació d’un dic de retenció que ja no s’utilitzava. La Fou és un barranc estret i encaixat que acull la capçalera del riu Sénia i la presència d’esta infraestructura hidràulica degradava l’espai humit i perjudicava les poblacions d’espècies protegides.

A més d’eliminar el dic, de 19 metres d’amplada i 3,3 d’alçada, s’ha retirat la runa i s’ha dragat mecànicament el barranc dels blocs existents. Ara s’espera que les successives avingudes d’aigua produeixin un transport natural de les graves i que poc a poc es recupere la zona humida anterior a la presència del dic.

Per avaluar els resultats de l’actuació, el Parc ha iniciat un programa de seguiment amb la col·laboració del Grup de Recerca de Dinàmica Fluvial RIUS de la Universitat de Lleida (UdL). El seguiment consisteix en l’obtenció d’ortofotomapes per comprovar l’evolució de l’hàbitat fluvial, informació topogràfica d’alta resolució, caracterització granulomètrica dels sediments de la llera, mostres de macroinvertebrats i monitorització del cabal circulant.
 
Les tasques de naturalització del barranc de la Fou, així com el programa de seguiment, es van exposar al XVIII Congrés de l’Associació Ibèrica de Limnologia, celebrat a Tortosa (Baix Ebre), entre el 4 i el 8 de juliol. També s’ha elaborat un model 3D que permet observar l’estat inicial del barranc, el seu aspecte després de les obres de millora, i el disseny del programa de seguiment de les actuacions.
 

Imatge de les obres d'adequació del barranc Foto: Cedida