La Plataforma del Sénia reclamarà a Brussel·les l'obertura d'un procediment d'infracció contra l'Estat Espanyol

El moviment contra el magatzem submarí de gas Castor defensarà avui a la Comissió de Peticions la seua petició en contra del pagament de la indemnització | El Parlament Europeu obre la porta a reclamar responsabilitats pels danys provocats pels terratrèmols

Delegació de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia davant del Parlament Europeu a Brussel·les.
Delegació de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia davant del Parlament Europeu a Brussel·les. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
13 de juliol del 2016
Actualitzat a les 10:33h
Les Terres de l’Ebre són protagonistes estes dimecres al cor d’Europa. La Plataforma Ciutadana en Defensa del Sénia defensarà avui a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu a Brussel·les la seua petició en contra del pagament de la indemnització pel projecte de magatzem submarí de gas Castor. El mateix dia  en què la Plataforma en Defensa de l’Ebre també presentarà una queixa davant la Comissió Europea contra el Pla Hidrològic de l’Ebre i en què es votarà l'informe dels eurodiputats que van visitar el Delta.

Ahir dimarts la delegació de 4 membres de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia va fer una primera presa de contacte amb diferents partits de l’arc parlamentari europeu: “La valoració és molt positiva, estem contents perquè les impressions que hem tingut han estat molt favorables i creiem que la posada en comú ha estat totalment positiva als interessos del conjunt de la ciutadania”, explicava una de les seues portaveus Cristina Reverter.

De fet, la plataforma contrària al Castor es mostra convençuda que “la queixa tirarà endavant” i reclamarà que “s’obriga un procediment d’investigació i d’infracció, si s’han comés irregularitats”. “Confiem que esta vegada se’ns escolte, ja que no ho van fer en la denuncia sobre el fraccionament i l’impacte ambiental del projecte”, afegia Reverté. La Plataforma recorda que els 1.350 milions pagats a Escal UGS –que poden acabar suposant més de 4.700 milions a càrrec dels consumidors- suposen un "ajut d'estat" prohibit pel Tractat Fundacional de la UE a una empresa privada.

Este dimecres, a partir de dos quarts de sis de la tarda, els representants de la Plataforma disposaran de cinc minuts d'exposició davant dels eurodiputats que, posteriorment, els podran plantejar els seus dubtes i qüestions. “La denúncia se centra en què la indemnització al projecte Castor és una ajuda d’estat, i creiem que és una ajuda d’estat encoberta, en tant els pèrdues i els costos d‘este projecte no es repercutixen sobre qui va fer malament l’obra, ni qui la va autoritzar sinó sobre el conjunt dels ciutadans”, lamenten des de la plataforma. A més, consideren que l’empresa que ha gestionat el pagament, Enagás Transporte, “ha aconseguit una posició predominant en el servei del gas” que “vulnera la competència i nombroses directives europees com la dels drets dels consumidors”.

Després de l’exposició de la queixa en si de la Comissió de Peticions, el Parlament podria demanar informació a l’Estat Espanyol per obrir una investigació formal. De fet, ja n’hi ha una d’oberta per la Direccio General de la Competència perquè la Cecot ja va presentar una denúncia, però la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia reclama que paral·lelament també “s’obre un procediment d’infracció i que es depuren responsabilitats”.

Primer pas per reclamar responsabilitats pels danys provocats per la plataforma ‘Castor’

D'altra banda, la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu (PE) va aprovar este dimarts l’informe d’opinió sobre ‘Responsabilitat, indemnitzacions i garantia financera en l’àmbit de les operacions relatives al petroli i al gas mar endins’ que inclou, gràcies a una esmena de l’eurodiputat català Francesc Gambús, els danys causats pels aproximadament 500 terratrèmols provocats pel magatzem de gas ‘Castor’ davant les costes de Tarragona i Castelló. Aquesta esmena obre la porta a que en un futur els afectats per aquest projecte puguen reclamar responsabilitats i indemnitzacions, a l’espera del vistiplau definitiu per part del Comitè d’Afers Jurídics del PE.

Entre els compromisos que s’adquireixen amb l’aprovació d'este informe és que totes les víctimes de contaminació i de qualsevol dany causat per accidents de plataformes marines –petrolíferes o de gas– hauran de rebre una compensació adequada. Fins ara, eren només les víctimes de contaminació directa les que podien percebre compensacions.

Francesc Gambús ha reclamat “transparència, rendició de comptes i assumpció de responsabilitats” en casos d’accidents tan greus com el del projecte ‘Castor’, perquè “tenen una greu afectació en el medi ambient”.

En cas que la Comissió Europea obri procediment d’infracció contra algun estat membre, després haurà de comparèixer davant la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu. Per tant, si el Comitè d’Afers Jurídics ratifica l’informe aprovat avui, el comissari europeu del ram haurà de donar explicacions sobre quina informació disposa del projecte ‘Castor’ i quines mesures s’han pres contra l’Estat espanyol.