'Taklub' i 'El Perdut', films guanyadors en la primera edició del MónFilmat

Més de 1.100 persones han participat en projeccions i activitats programades a Amposta, Ulldecona o Sant Carles de la Ràpita

Fotograma de la pel·lícula filipina ‘Taklub’, del director Brillane Mendoza. Imatge publicada el 10 de juliol de 2016. Horitzontal.
Fotograma de la pel·lícula filipina ‘Taklub’, del director Brillane Mendoza. Imatge publicada el 10 de juliol de 2016. Horitzontal. | Cedida
Redacció
10 de juliol del 2016
Actualitzat el 11 de juliol a les 9:36h
La pel·lícula filipina Taklub, del director Brillane Mendoza, i la producció francocatalana El perdut, de Cristopher Farnarier, han estat les dues premiades ex aequo en la primera edició del Festival Internacional de Paisatge MónFilmat que ha tingut Amposta com a epicentre.

Taklub tracta el tifó que va assolar la ciutat de Tacloban i la capacitat dels seus habitants per sortir-se'n, mentre que El perdut retrata com l’únic protagonista fuig de la civilització per viure enmig del bosc i la natura. Des de l’1 fins al 9 de juliol, a MónFilmat s’han projectat una vintena de pel·lícules en diferents espais d’Amposta, Ulldecona, Sant Carles de la Ràpita i el Delta de l’Ebre i s’estima que hi ha participat més de 1.100 persones.
Farnarier, acompanyat per l’actor protagonista d’El Perdut, Adrià Miserachs, va ser a Amposta per presentar la seua pel·lícula i va participar en un diàleg amb el director Albert Serra al Centre d'Art Lo Pati. El jurat integrat per l’actriu Neus Sanz, el documentalista Santi Valldepérez i la crítica de cinema Eulàlia Iglesias, ha decidit atorgar el premi, que no té dotació econòmica, ex-aequo, a Taklub i El perdut, mentre que el públic ha triat com a millors curtmetratges de la secció L’Aluet la pel·lícula d’animació Portrait of a Wind-up Maker de Darío Pérez, i Puente de Javier A. Vigil.

MónFilmat és un festival de cinema de nova creació que posa el focus en les pel·lícules en què el paisatge no és simplement el marc per on transcorre l’acció sinó un protagonista més i que busca recuperar el cinema com una experiència col·lectiva. Amb esta idea, s’han programat pel·lícules amb sopar a l’aire lliure. Precisament les projeccions de Quatretondeta, al Museu de la Mar de l’Ebre, de Sant Carles de la Ràpita; El olivo a la pedrera de Les Moles, d’Ulldecona; i Hija de la laguna a la barraca de l’Encanyissada han estat algunes de les projeccions amb més èxit de públic. Juntament amb la pel·lícula inaugural La propera pell d’Isaki Lacuesta i Isa Campo, que va comptar amb la presència d’un dels actors protagonistes, Sergi López. 

Per mónFILMAT han passat també la directora canària Alba González de Molina, que ha presentat el seu primer llargmetratge Julie o el català Pol Rodríguez i director de Quatretondeta. També hi ha hagut espai per a autors locals, com Ariadna Rodríguez Masià de la Ràpita, autora de Mar de fons; Pau Bertomeu amb L’arròs. El cicle de la vida al Delta; Roman Aixendri i Germán Machí amb Landscape; i Elisenda Trilla amb El moment, un viatge a la terra del cerç.