Miravet recupera el pas de barca després de restaurar completament els llaguts

Els treballs de reparació havien de durar dos mesos però s'han allargat fins a gairebé dos anys | Es preveu que estiga obert al trànsit este cap de setmana

Els llaguts 'Isaac Peral' i 'Monturiol' ja tornen a estar a sobre les aigües de l'Ebre
Els llaguts 'Isaac Peral' i 'Monturiol' ja tornen a estar a sobre les aigües de l'Ebre | Facebook Miravet
Dani Sainz de Aja
06 de juliol del 2016
Actualitzat a les 17:47h
En pocs dies ja es podrà tornar a creuar l'Ebre amb l'emblemàtic pas de barca de Miravet, l'únic transbordador fluvial del riu que utilitza la corrent per impulsar-se. Este matí una grua ha avarat els dos llaguts (els ha retornat al riu) que es trobaven a la platja fluvial de l'Arenal on s'havien estat reparant els últims vint mesos. Tot i que un principi els treballs havien de durar dos mesos, s'han allargat a causa de la profunditat de les reparacions i també per la lentitud administrativa a l'hora de rebre les subvencions necessàries, ha explicat l'Alcalde de Miravet, Toni Borrell.

La feina s'ha dut a terme seguint les arts tradicionals dels calafatadors i respectant l'estructura i disseny original dels llaguts, construïts a principis del segle XX. En concret, s'han canviat diverses parts, com la la quilla o els taulons, fent servir fusta d'olivera. També s'ha hagut de tornar a recobrir de fibra, ja que a l'anterior capa hi havia penetrat l'aigua, i s'ha repintat. "S'ha fet una feina molt ben feta que li calia", ha valorat Borrell. De fet, Borrell explica que es pot apreciar que el què s'ha fet és una obra artesanal perquè els dos llaguts "no són simètrics" i ha dit que des de l'Ajuntament estan molt contents amb el resultat. Creuen que podrà tornar a transportar vehicles este cap de setmana, desitjablement el dissabte per aprofitar el concert dels Manel al festival Mirarock.

Algunes veus del sector turístic s'havien queixat del retard en la reparació del pas de barca, que segons deien estava perjudicant a l'arribada de turistes al poble. Però és un efecte que l'Alcalde no comparteix perquè, segons ha explicat, durant l'últim any el castell de Miravet ha rebut 1.000 visitants més.

El cost final de la restauració dels dos llaguts ha pujat als 66.000 euros, però incloent la reparació de les plataformes, els cables i altres parts del transbordador, en total són 80.000 euros finançats entre el mateix ajuntament, el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, la Diputació de Tarragona i la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Durant tot este temps que el pas de barca ha estat tancat, calia fer una volta de poc més de vint quilòmetres. O bé es podia seguir la C-12 passant per Móra d'Ebre i després tornar enrere, o bé es podia travessar Pinell de Brai i Benissanet. En qualsevol cas, dues opcions per arribar a Miravet menys econòmiques que els 3€ de tarifa que han de pagar els cotxes i, també, menys atractives que fer-ho a bord d'uns llaguts, tot recordant com era la navegació per l'Ebre fa dècades.