Efial va percebre 3,5 MEUR de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar cobrant el 5% de cada adjudicació

El Govern municipal espera en breu els resultats d’una auditoria sobre 54 procediments de contractació presumptament irregulars

Detenció de l'enginyer de La Cala Gestió, Jaume Beltran, a les portes de l'Ajuntament.
Detenció de l'enginyer de La Cala Gestió, Jaume Beltran, a les portes de l'Ajuntament. | ACN
ACN
05 de juliol del 2016
Actualitzat el 06 de juliol a les 11:59h
Efial Consultoria va cobrar un total de 3,5 milions d'euros de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) durant el temps que va tenir adjudicada l'administració la societat municipal la Cala Gestió, entre els anys 2008 i 2014. Segons han explicat a l'ACN fonts de l'actual govern municipal –ERC i PSC-, la societat, que s'ha convertit en l'epicentre de l'operació policial per suposats delictes contra l'administració pública a diferents municipis de Catalunya i a Madrid, s'embutxacava un 5% de l'import de cadascuna de les adjudicacions en les quals participava d'acord amb el contracte signat amb el consistori. De fet, dos dels detinguts en este operatiu, el gerent de la societat municipal i, al mateix temps, de la consultora, Antonio Martos, així com l'exalcalde convergent de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, encara estan sent investigats pels jutjats de Tortosa per suposats delictes d'activitats i negociacions prohibides a funcionaris públics. També ha estat detingut avui l’enginyer de la Cala Gestió, Jaume Beltran. L'operatiu d'este dimarts, amb dotze detinguts, continua encara oberta. El consistori espera els resultats sobre una auditoria de procediments amb la vista posada en 54 procediments de contractació possiblement irregulars.

L'operació d'avui, de fet, qüestiona la legalitat de tot l'entramat bastit al voltant de la Cala Gestió, amb el qual Efial va arribar a ingressar 3,5 milions d'euros de les arques municipals, segons calcula el govern municipal. Uns diners que, en bona part, haurien acabat formant part d'un circuit de blanqueig de capitals a través d'Andorra, segons els investigadors. En marxa des de 2008 per, teòricament, agilitzar els procediments administratius i aconseguir, sota la fórmula d'empresa amb capital municipal, millors condicions fiscals per gestionar l'adjudicació d'equipaments i obres urbanístiques, la societat va participar en la contractació de desenes de projectes durant els últims anys al municipi: la piscina coberta municipal –amb un cost pròxim als 6 milions d'euros-, la residència d'avis, amb un cost d'uns 5 milions i encara inoperativa, arrossegant un deute milionari-, l'aparcament davant l'Ajuntament o diverses operacions d'urbanització a Tres Cales i Roques Dorades figuren entre els més voluminosos.

Segons l'actual govern municipal, la consultora aconseguia, d'acord amb el contracte signat amb l'anterior executiu de CiU encapçalat per Martí, el 5% de l'import de cadascuna d'estes adjudicacions, tot i que, teòricament, havia de renovar periòdicament els contractes de gestió de serveis –el jutjat de Tortosa, precisament, investigava les adjudicacions de la gestió a Efial per valor de 860.000 euros entre 2010 i 2012-. En realitat, però, els ingressos mensuals que rebia de l'Ajuntament ascendien als 35.000 i 38.000 euros mensuals. Al mes de juliol de 2014, Martí va decidir rescindir la relació, pocs mesos després que esclatés la investigació judicial al voltant de Martos i Efial, consultora implicada també en el cas de l'Ajuntament de Torredembarra.

El canvi de govern al consistori de fa un any, que ha xifrat un deute heretat superior als 47 milions d'euros, va posar la Cala Gestió i Efial sota la lupa. "Durant tots els anys a l'oposició teníem els nostres dubtes", ha declarat l'alcalde, Jordi Gaseni. Després de l'auditoria econòmica, el govern municipal de republicans i socialistes va encarregar una auditoria de processos. La idea era comprovar la legalitat dels expedients d'adjudicació per evitar incórrer en noves responsabilitats. L'estudi previ amb els assessors legals va detectar fins a 54 expedients dubtosos. El resultat d'esta auditoria, segons l'alcalde, es podrà conèixer durant les pròximes setmanes. 

Les denúncies sobre els procediments i adjudicacions que Efial executava des de la Cala Gestió van arribar als jutjats i eren àmpliament conegudes pel veïnat des de ja fa temps, després que un particular portés el cas a l'Oficina Antifrau. Ara, però, la investigació que condueixen el jutge del Vendrell i la Fiscalia Anticorrupció va molt més enllà de la compatibilitat de les atribucions de Martos en estos procediments, en la seua condició simultània de propietari de la consultora i gestor de la societat pública municipal. 

A més de l'exalcalde, Martos i Beltran, en l'operatiu han estat detinguts l'exalcalde convergent d'Anglès, Josep Manel Bassols; així com els càrrcs d'Efial i l'empresa que la va acabar absorbint, CGI: Manuel Delgado, Ramon Solé , Blas Acosta , Lucía Mora , Carles Bock , Oriol Mestre i Xavier Xifra. L'institut armat ha desplegat 342 agents en diversos punts de l'Estat espanyol - a banda de Catalunya, Madrid i Guadalajara-. S'han practicat o estan en marxa 48 escorcolls, 37 en territori català –a banda de l'Ametlla, als consistoris de Tortosa, Ascó i Vandellòs-L'Hospitalet de l'Infant, però també en domicilis particulars i empreses-. Dos d'estes entrades han tingut lloc en un despatx d'enginyers i un domicili al Perelló. També s'han efectuat quinze requeriments d'informació a ajuntaments, dels quals set a Catalunya.