L'exalcalde de l'Ametlla de Mar, detingut en l'operació anticorrupció de la Guàrdia Civil

El cos policial escorcolla els ajuntaments de Tortosa, L'Ametlla de Mar i Ascó | L'operació forma part d'una operació anticorrupció que deriva del cas Torredembarra

La Guàrdia Civil, a l'Ajuntament de Tortosa.
La Guàrdia Civil, a l'Ajuntament de Tortosa. | D. Sainz de Aja
Redacció
05 de juliol del 2016
Actualitzat a les 22:30h
La Guàrdia Civil ha dut a terme este dimarts diversos escorcolls als ajuntaments de Tortosa, l'Ametlla de Mar, Ascó i Vandellòs. Es tracta d'una operació anticorrupció relacionada amb el cas Torredembarra i que ha mobilitzat més de 300 agents.

Entre els arrestats destaca Andreu Martí, exalcalde de l'Ametlla de Mar per CiU, que ha estat detingut al seu domicili de Barcelona. Hores d'ara hi ha en marxa escorcolls als ajuntaments de Tortosa, l'Ametlla de Mar, Vandellós i Ascó. En el cas de la capital de Baix Ebre no ho han fet fins passades les 10 del matí –una hora i mitja després que transcendís la notícia- amb la presència de deu agents. 

Les actuacions, batejades com a operació Térmyca, estan dirigides per la Fiscalia Anticorrupció i el titular del jutjat del Vendrell, Josep Bosch. El cas gira a l'entorn de l'empresa Efial Consultoría que treballava amb desenes d'ajuntaments catalans, la majoria dels quals governats per CDC. De fet, també es requerirà expedients en ajuntaments com Girona, la Seu d'Urgell, Barcelona, Llinars del Vallès així com de municipis madrilenys.

Segons fonts judicials, l'operació, que està dirigida pel jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, és una peça separada del 'cas 3%' després que s'iniciés una investigació a l'Ajuntament de Torredembarra el 2014. En concret, la causa investiga presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació de fons, prevaricació, suborns, tràfic d'influències, alteració de preus de concursos i subhastes públiques, frau i pertinença a organització criminal.

Les diligències van ser sol·licitades per la Fiscalia. D'altra banda, la Guàrdia de Civil ha avisat l'Ajuntament de Girona que els enviaria un requeriment d'informació.

Al llarg de la investigació s'ha detectat la creació de la figura instrumental i fictícia d'Entitats Públiques Empresarials Locals mancats d'activitat específica, creant un entramat fraudulent pel qual es desvien fons públics municipals d'Ajuntaments a l'entitat pública i d'aquesta a la societat mercantil privada. Gran part de fons il·lícitament obtinguts eren desviats a Andorra a través de complexes operatives mercantils.

La investigació revela que l'empresa EFIAL és adquirida per la mercantil CGI, creant un entramat similar a la primera que va fer que s'estengués fora de Catalunya.

L'execució de l'operació s'ha desenvolupat mitjançant un ampli desplegament en el qual participen 342 guàrdies civils de les comandàncies de Tarragona, Barcelona, ​​Lleida, Girona, Madrid, Guadalajara, Huelva, Granada, Castelló i Illes Balears.

Les actuacions d'avui es troben sota secret de sumari i estan tutelades pel Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell (Tarragona).​
 

Un dels agents de la Guàrdia Civil durant l'escorcoll a la tercera planta de l'Ajuntament de Tortosa Foto: D. Sainz de Aja



L'Ametlla de Mar ja sospitava

Pocs minuts abans de les 9:30 del matí els agents de la Guàrdia Civil han arribat a l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, del qual n'han fet sortit els treballadors. En el cas de l'Ametlla de Mar, la consulora Efial s'encarregava de la gestió de la societat municipal la Cala Gestió durant els anys 2008 a 2014. Segons ha explicar l'alcalde del municipi, el republicà Jordi Gaseni a Catalunya Ràdio, en estos moments el consistori ja duia a terma un auditoria sobre 54 expedients relacionalts amb Efial.

A més de l'exalcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí (CDC) també s'ha detingut l'enginyer de la Cala Gestió, Jaume Bertrán. Esta previst que la Guàrdia Civil porte l'exalcalde, en condició de detingut, a l'Ajuntament.

Pocs minuts més tard, un altre grup de 10 agents de la Guàrdia Civil ha entrat a l’Ajuntament de Tortosa. L’alcalde, Ferran Bel, ha mostrat la seua “perplexitat” per l’operatiu. Segons a explicat a Catalunya Ràdio, “l’Ajuntament de Tortosa no ha contractat mai directament els serveis d’Efial, sinó que prestava els serveis a una de les societats mercantils de l’ajuntament”.

“Resulta estrany que ens assabentem abans per la premsa que per la pròpia Guàrdia Civil”, ha lamentat l’alcalde, que ha recordat que d’aquí pocs dies és el Congrés de Convergència".

Els agents també són a Ascó des de primera hora d'este matí i es preveu que no abondonen les dependències municipals fins ben entrada la tarda. 


 

La Guàrdia Civil a l'Ajuntament d'Ascó Foto: Aguaita