La navegació fluvial per l'Ebre es reivindica amb una travessa entre Deltebre i Tortosa

El projecte 'Via blava. De l'arròs al vi', organitzat pel Club Nàutic Riumar, compta ja amb més d'un centenar d'inscrits i es durà a terme el pròxim 16 de juliol

Redacció
04 de juliol del 2016
Actualitzat a les 15:53h
Imatge de la presentació del projecte
Imatge de la presentació del projecte | Cedida
Una iniciativa privada del Club Nàutic Riumar de Deltebre, nascuda fa dos anys, ha trobat la complicitat de les administracions públiques per promocionar la navegació fluvial per l'Ebre com un actiu turístic a reivindicar. El projecte Via blava. De l'arròs al vi es durà a terme el pròxim dissabte 16 de juliol i ja compta amb més d'un centenar d'inscrits. Es tracta d'una travessa entre Deltebre i Tortosa que es combina amb gastronomia i turisme.

Així, a més de navegar -ja siga en embarcació pròpia o en el llagut Lo Sirgador- es visitaran els Jardins del Príncep de Tortosa i la muralla, la Catedral del Vi del celler modernista del Pinell de Brai, per acabar la jornada amb un dinar a l'hotel Villa Retiro de Xerta amb una estrella Michelin, abans de tornar a Tortosa per acabar la travessa fins al port de Deltebre. Des de l'organització es vol que el projecte servisca per reivindicar millors infraestructures en el tram baix de l'Ebre per poder potenciar el turisme fluvial com es fa a altres rius d'Europa.

El primer cop que es va fer va comptar amb la participació d'una seixantena de persones que enguany preveuen gairebé doblar, perquè a hores d'ara ja es compta amb un centenar d'inscrits. La majoria són gent de nacionalitat estrangera i també de l'àrea metropolitana de Barcelona, alguns dels quals amb embarcació pròpia. Amb tot, per aquells que no en disposen però vulguen apuntar-se, es disposarà del llagut Lo Sirgador que està acabant d'arranjar-se per poder disposar de tots els permisos per navegar. 

Tot i que és una iniciativa privada del Club Nàutic Riumar, amb la col·laboració de l'empresari restaurador Valentí López, el projecte Via blava ha trobat la complicitat també de la Cambra de Comerç de Tortosa, així com d'administracions públiques com l'IDECE o els ajuntaments de Tortosa i Deltebre. L'activitat, que marida el turisme fluvial amb el patrimoni, la gastronomia i el vi, vol ser un reclam per reivindicar la navegació per l'Ebre. El president del Club Nàutic Riumar, Joan Vicenç, ha explicat que tenint un riu navegable com és l'Ebre només cal el manteniment d'un cabal adequat, la senyalització, i la millora d'algunes infraestructures com és la disponibilitat d'amarratges a diferents punts de l'Ebre per les embarcacions. "És un turisme de qualitat que val la pena explotar-lo", ha afegit.

En este sentit, el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, Josep Maria Chavarria, que ha lloat esta iniciativa, ha reclamat al ministeri de Foment i a la Generalitat que duguen a terme una sèrie d'infraestructures al riu per poder promocionar travesses nàutico-turístiques com esta. "Som l'únic lloc de Catalunya on podem oferir un producte com este, és un fet diferencial, però necessitem infraestructures fluvials per fer-ho", ha afegit. Així, ha reivindicat més amarratges, punts de càrrega d'aigua, de llum i de combustible, així com llocs vigilats on les embarcacions puguen passar la nit. "A altres llocs d'Europa això és possible i també ho ha de ser aquí", ha afegit.

El pròxim 16 de juliol des de Deltebre, navegant riu amunt i passant per Amposta, els participants de la Via blava arribaran a mig matí a Tortosa, on les embarcacions quedaran amarrades mentre els participants fan una visita a la ciutat i, posteriorment, agafen un bus que els desplaçarà fins al Pinell de Brai, per visitar la Catedral del Vi i fer un tast de la DO Terra Alta. Després de dinar a Villa Retiro (Xerta), es reprèn la navegació riu avall fins a concloure l'activitat al punt de partida. Des de l'IDECE es facilitarà tot el suport logístic necessari per si cal ampliar els punts d'amarratge, amb boies i pantalans mòbils, o si cal facilitar el trasllat d'una banda a l'altra del riu dels participants.