La Diputació de Tarragona tramita la retirada del monòlit del Coll del Moro, a Gandesa

L'organisme tira endavant el pas previ a la cessió de l'espai a l'Ajuntament de Gandesa, per al seu enderrocament

El monòlit del Coll del Moro, al punt de comanament franquista de la Batalla de l'Ebre.
El monòlit del Coll del Moro, al punt de comanament franquista de la Batalla de l'Ebre. | Sílvia Berbís
Redacció
01 de juliol del 2016
Actualitzat a les 17:56h
El ple de la Diputació de Tarragona celebrat este divendres ha aprovat una moció presentada pels grups de CiU, PSC, ERC i C's, de rebuig a la dictadura franquista i revoca els títols honorífics atorgats per l'ens al dictador entre 1945 i 1964. Franco tenia el títol de President Honorari de la Diputació, se li havia concedit la Medalla d'Or de la Província i també el bastó de comandament representatiu de la condició d'Alcalde Honorari i Perpetu dels municipis de la demarcació de Tarragona. A més, la moció proposava la retirada del monòlit des d'on Franco va comandar l'exercit franquista durant la batalla de l'Ebre, així com tots els altres elements associats del seu entorn. El text de lal moció ha estat aprovat per unanimitat dels grups presents al plenari. 

Així, la Diputació ha donat llum verda a l'atermenament de la finca del Coll del Moro de Gandesa, propietat de l'ens provincial. Esta actuació, que delimita i georeferencia la finca on s'ubica un monòlit franquista, és el pas previ a la cessió d'este espai a l'Ajuntament de Gandesa per a l'enderroc del monòlit. 

Per altra banda, el plenari també tira endavant el conveni de col·laboració amb la Generalitat per al desenvolupament del Pla Extraordinari d'Assistència Financera Local 2016. En este sentit, ajudarà a les necessitats financeres dels ens locals, derivades dels deutes reconeguts per la Generalitat per problemes transitoris de liquiditat, i que estan pendent de pagament en l'actualitat. La partida per este concepte és de 15.681.094 €.

Altres mocions

El Ple també ha donat llum verda a la moció presentada pels grups d'ERC, CiU, PSC i CUP de suport als Micropobles de Catalunya, i la moció dels grups d'ERC, CiU, PSC, Ciutadans i CUP per a la millora de les estacions i el servei de RENFE a la demarcació de Tarragona i en suport de les demandes del Comitè d'Empresa d'ADIF.