Relleu al capdavant de la Cooperativa de l’Aldea

El Consell Rector encapçalat per la presidenta Montse Llosa serà renovat en les properes setmanes

Redacció
01 de juliol del 2016
Actualitzat a les 11:14h
Montse Llosa ha estat la presidenta de la Cooperativa en els darrers 4 anys. Imatge d'arxiu
Montse Llosa ha estat la presidenta de la Cooperativa en els darrers 4 anys. Imatge d'arxiu | Sofia Cabanes
La Junta de la Cooperativa de l'Aldea va aprovar este dimecres en assemblea ordinària la renovació del seu Consell Rector, que ha portat les regnes de l’entitat en els darrers 4 anys, el període més convuls i complicat de l'entitat agrícola, en el qual Montse Llosa n'ha estat la presidenta. Llosa ha fet un balanç satisfactori per haver aconseguit aixecar el concurs de creditors i haver evitat el "malbaratament" del patrimoni dels cooperativistes. L'encara presidenta en funcions ha reconegut que la venda d'alguns terrenys o magatzems o les ajudes de les administracions que mai han arribat, haurien millorat la liquiditat i s'hauria pogut ampliar la producció, clau per garantir la viabilitat de la cooperativa. També l'endarreriment del procés judicial per resoldre la fallida de la secció de crèdit ha posposat alguns dels plans. El nou consell rector, que passa de vuit a cinc membres, enceta nova etapa amb el repte de refermar la confiança dels productors i trobar noves vies de negoci, amb el comodí de poder arrendar i vendre el patrimoni "satèl·lit", aquell que no necessita la cooperativa per operar en el seu dia a dia. Només Maria Pilar Estorac i Isabel Peris repeteixen a la Junta amb tres nous membres. Ara hauran d'elegir president o presidenta i fer el traspàs dels càrrecs. 

Després d'un hivern molt dur per al sector hortícola, la Cooperativa de l'Aldea ha renunciat a l'arrendament per a la producció que tenia d'una finca de l'Incasòl i s'ha centrat en la compra-venda d'hortalisses i fruita. Amb una trentena de pagesos productors i l'accés a altres mercats del nord del país valencià o de les Terres de l'Ebre quan la demanda ho requereix, es comercialitza el producte tant al major com al detall. També "es rendibilitza al màxim" tot allò que es pot. Per exemple, es lloguen càmeres per guardar fruita o els molls a empreses de transport. 

L'objectiu a partir d'ara serà mantenir la confiança dels productors i buscar la liquiditat que impedeix augmentar la producció. "Serà automàtic si tinguéssim diners per pagar aviat als pagesos perquè els pagesos estan descapitalitzats, en general, i no poden aguantar molt de temps sense cobrar. Quan porten la collita volen cobrar i nosaltres tenim aquest problema de liquiditat", ha recordat Llosa.